Каквато и да е тази партия, хората ще я свързват с президента. Самото определение дали е или не - вече има електорална тежест. Това коментира политологът и преподавател доц. Татяна Буруджиева във връзка с очаквания политически проект на бившите служебни министър Кирил Петков и Асен Василев, предава Новини бг.

Тя обърна внимание, че не случайно БСП поискаха от президента той да се дистанцира. Буруджиева вижда известна изнервеност в лявото политическо пространство.

"Левите са преживели няколко опита, включително президенти, да им влязат в партията", отбеляза тя.

В същото време обърна внимание, че Петков е свързван с "Да, България" като съучредител. Така че, по думите й, трябва да се види как и в десните среди ще приемат проекта.

Буруджиева очаква към партията на Петков да има и от разпада на някои от партиите на протеста. 

Тя смята, че до момента липсва яснота какви принципи ще изповядва бъдещата партия. Според Буруджиева това може да стане ясно, като се види чия регистрация биха използвали Петков и Василев.


Както е известно времето до предсрочните избори няма да им стигне да регистрират в съда нова партия и по всяка вероятност те ще се присъединят към друг проект. Както Буруджиева се изрази - да се влезе в „готови електорални ядра“.

А междувременно вчера Петков потвърди, че се готви за предизборна битка. Неговият колега Асен Василев направи уточнението, че му трябват още няколко дни да обмисли действията си след излизане от служебния кабинет.