За да се реализира третият мандат, трябва да се разцепи групата на "Има такъв народ"(ИТН). Ръстът в инфлацията и предстоящата здравна криза играят срещу служебния кабинет и президента Радев, сподели политологът доц. Стойчо Стоев в интервю за marica.bg


- Доц. Стойчев, изненада или логичен завършек беше отказът на ИТН да внесe състава на кабинета си в Народното събрание?
- Беше ясно, че няма да получат подкрепа, и за да не бъдат унижени, като предложат кабинет, за който никой няма да гласува, решиха да не го правят. Но същината на въпроса е в това, че рекламираното обединение за революционна промяна на ДБ, ИТН и ИБГНИ просто не се състоя.

Фундаментални въпроси разделят "Има такъв народ" и "Демократична България" и не мисля, че оттук насетне някой ще храни илюзии за някакъв вид синергия и общо управление там. Това е в полза на БСП -  така се вдига тежестта <210> във всякакви бъдещи сметки за кабинет и за работещо мнозинство.

В момента, в който се опитаха да поставят условия на Трифонов, той втвърди тона и обърна масата. И сега няма на какво да се играе. А кутията на Пандора е отворена за всякакви варианти. 

Впрочем заявките на Слави Трифонов от години са, че искат да разбият партийната ни система, тъй като партиите са зло.
Любопитно е дали след политическия взрив, който предизвикаха, ИТН ще спечелят електорални дивиденти и дали ще бъдат в основата на следващата партийна система, която се изгражда тепърва.

- Обречени ли са вторият и третият мандат, които предстои да връчи президентът?
- Втория мандат ГЕРБ най-вероятно ще го върне веднага - в партията на Борисов нямат интерес в тази ситуация да носят отговорност. Трябва им време в опозиция, поне година-две, за да натрупат нов кредит на доверие.

В момента би било самоунищожение Борисов да се ангажира да прави кабинет. Това ще е само повод да се прехвърли негативната кампания от отношенията с ИТН към ГЕРБ.

Третия мандат президентът може да даде на ДБ, на формацията около Манолова или на БСП. 
Оставането на служебното правителство, колкото и да го представят като популярно, не е добър вариант.

Дали БСП ще може да реализира трети мандат? Отговорът е по-скоро не. Чисто фигуративно, за да се реализира такъв мандат, трябва да се разцепи парламентарната група на ИТН, след като Трифонов и Йорданов се обявиха  твърдо против подкрепа на какъвто и било друг кабинет, освен на ИТН.

Така че вероятно и третият мандат няма да се реализира.

-  Кой е по-добрият вариант - избори две в едно или парламентарни през октомври и президентски през ноември?
- Категорично двете гласувания трябва да бъдат разделени. Имаме много лоша практика на подобно комбиниране - най-отчетливо на предишните президентски избори и референдума.

На практика той събра толкова голямо участие заради изборите, което обаче позволи на Слави Трифонов да гради химерни хипотези, че зад него стоят 3 милиона души. Реално стоят 650 000, както се видя на тези избори. Но
целият проект ИТН тръгна върху илюзията за 3-те милиона, които подкрепят Трифонов.

Така че е по-добре гласуването да е разделено - първо парламентарните, след това президентските избори,  за да сме сигурни, че ще има баланс, и хората, гласуващи за президент, няма да носят багажи от партийното противопоставяне в рамките на парламентарния вот.

Сигурно ще има опити за електорално инженерство, но ефектът от това трудно може да бъде прогнозиран. Не е известно и какви обществени настроения ще се генерират - има ръст в инфлацията, битовата престъпност, ще се появи мигрантски натиск. При шоково увеличение на цени е възможно усложняване в социалната обстановка, задават се проблеми и по отношение на епидемията. Всичко това ще повлияе силно на резултатите от следващите избори.

Засега сме във въртележката, в която ни вкараха, а
президентът абдикира от функцията да търси диалог и компромиси
между партийните играчи, а по-скоро руши мостове.

- Какъв парламент ще изберем? Ще стопи или ще качи гласове ИТН?
- Електоралният ресурс на ИТН е не повече от 700 000 гласа, т.е. в момента те са много близо до тавана. Според мен няма да растат, по-скоро ще губят гласове в няколко посоки. Едната е по патриотичното направление, където не само ВМРО и НФСБ, но и Възраждане на Костадин Костадинов представляват вид протестна алтернатива.

Ще губят гласове и по посока на ДБ, към които може да се пренасочат хора, които очакват адекватни реформи и промени. Но поведението на ИТН вероятно се харесва на някои гласоподаватели като естравагантно, антисистемно.

Със сигурност парламентът ще е много фрагментиран. Отново на прага на влизане ще са Патриотите и Възраждане, където ще е и формацията на Мая Манолова. При всички положения през есента ще имаме много по-адекватна избирателна активност в сравнение с тази през юли.
Ясно определен победител няма да има. Ако на това се надяват ИТН, ще останат разочаровани. Но те явно нямат проблем да правят нови избори.

- Изключено ли е да попаднем в изборна спирала?
- На практика без ИТН останалите партии не искат да се въвличат в такава спирала, защото е несериозно, а изтощава и ресурсите им.
Трифонов се справя без пари, прави кампания през телевизията, докато останалите харчат сериозен ресурс.
Това не може да продължава до безкрай и самият Трифонов ще си даде сметка за това.

Евентуален отлив на гласове при нови избори вероятно ще ги отрезви и ще ги принуди да преговарят за коалиция. Ясно е, че скоро няма да има еднопартийно мнозинство.

А подкрепа с голи обещания, без подписани ангажименти никой няма да даде на Трифонов, който явно  се изживява като спасител или  месия.

-  Нормално ли е още да няма обявен конкурент на г-н Радев за президентските избори? Той ли ще се окаже големият печеливш от сегашната патова ситуация?
- Когато имаме твърд фаворит за президентски избори, обикновено той губи. Така стана с Петър Стоянов. През 2016 г. се говореше, че и магаре да издигне ГЕРБ, ще спечели, но не стана така. Особено подкрепата, обявена от Трифонов, е мечешка услуга за Радев, защото прехвърля върху изцяло безоблачния му имидж  връзки с негативните процеси в парламента.

Има вероятност Радев да загуби изборите. А имената на другите сериозни кандидати ще се пазят в тайна до последно, до крайните срокове за регистрация.

Вероятно от ГЕРБ-СДС няма да издигнат кандидат за президент,
а ще подкрепят някой, който не е чисто партийна номинация. Това е доста печеливша стратегия, прилагана от БСП. Удачна е и за ГЕРБ, защото е още рано да извадят свой кандидат,  който да победи Радев. А да загубят нова президентска битка от него, не е добре за партията.   

- В каква криза сме в момента? Кой е най-сериозният риск?
- В момента партиите са в странна ситуация - все едно осем-девет възрастни в стая, които се суетят около едно буйно дете, след като са проспали момента, в който е можело да се справят с палавника.

Просто ИТН трябва да се приобщят към парламентарната система. Разбиха стария модел, но ако имат по-фундаментално присъствие и в следващия парламент, ще трябва да участват активно в изграждането на нови партийни съюзи.

На предишните избори 600 000 не разпознаваха риска от  такъв тип партии в парламента.  Да се надяваме, че поне част от трезвомислещите хора ще си вземат поука.  Наказаха партиите на статуквото веднъж, два пъти, но третия път трябва да се замислят дали да дадат глас за партия, чиято единствена цел е да срутва системата, без да изгражда.

А видяхме, че и политиките, и хората, които ИТН предлагат, не носят нищо ново.
В партията на Трифонов няма потенциал за промяна и развитие, кадрово тотално се изложиха.

- На ДБ ли тогава е надеждата за промяна?
-  Коалицията "Демократична България" е  жив, работещ проект, носител на съдържателна и смислена еволюционна промяна в модела. Проблемът е, че са елитарна партия и имат таван,  който не могат да надскочат. Тия 400 000 гласа, към които клонят в момента, са техният максимум на електорална подкрепа. Без сътрудничество няма как да реализират повече.

Естественият им партньор е ГЕРБ и трябваше да продължават да се опитват да осъществяват реформи през мнозинството с него. Вместо това те тръгнаха да рушат ГЕРБ. После се опитаха да вземат на абордаж партията на Трифонов и ето докъде стигна играта.

Голямото им престъпление спрямо дясномислещите хора и демократите в България са прикритите коалиционни действия с БСП. И това, което ще направят накрая, е да върнат БСП на власт и да останат извън властта.

Доц. Стойчо Стойчев е завършил политология в Централния европейски университет в Будапеща. Преподава „Анализ на политически риск“ в Катедра „Политология“ на Софийския университет. Ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ). Изследванията му са в областта на политическия риск, корупцията, организираната и битовата престъпност.