Ние сме на отлично място откъм брой жертви на COVID-19 и факторите, довели до това, са много. Въпреки това има една грешка, която води до изкуствено увеличаване на заболелите. Ще ви изненадам, но смъртността у нас всъщност е около 16-17%, а най-простата сметка показва, че у нас има около 250 хиляди заразени. Вярвам, че, когато дойде краят на епидемията, ще се окаже, че 10% от болните са умрели.

Това заяви политическият анализатор проф. Михаил Константинов, който през март, дни след появата на коронавируса у нас, коментира пред медията ни ситуацията с пандемията. Сега, дни преди края на извънредното положение, в интервю за БЛИЦ математикът подчерта важни детайли за ситуацията в Западна Европа, САЩ и Русия, както и "шведския модел" за справяне с вируса. 


- Проф. Константинов, на този етап се разминахме леко откъм броя на заразените с COVID-19. На какво според Вас се дължи това?
- Правя едно уточнение – не се разминахме толкова с броя на заразените, отколкото с броя на починалите. Броят на болните всъщност е неизвестна величина, зависеща от това какви тестове се правят. Важният показател е колко хора ще умрат, защото, когато свърши епидемията, това ще се брои.

По този показател сме на отлично място. Петдесет пъти по-добре сме от Западна Европа.

- Какво доведе до отличното ни място откъм брой на жертвите?
- Има много причини. Масовите ваксини БЦЖ укрепват белодробната система. Разнообразният генофонд на българите също е фактор. Все пак тук са минали най-различни народи и грубо казано са се смесили генетично, което е много полезно, за разлика от някои северни държави с беден генофонд.

Същевременно българите се оказаха разумно дисциплинирани. Без да прилагат втренчената фаза на изолацията, те показаха добра дисциплина. Държавните органи също бяха на ниво и взетите у нас мерки бяха изпреварващи по отношение на много други държави.

Има и още една причина, малко неприятна за нас. В България средната продължителност на живота е 73 години. Лицата над 80 години са малко. На Запад умират голям брой такива хора. Там просто имат по-голяма продължителност на живота и по-голям контингент от хора на много висока възраст.

- На фона на благоприятните фактори има ли грешки и пропуски, които се случиха в България?
- Сега има проблем с това, че маса болни хора се връщат от чужбина и това изкуствено увеличава броя на заразени и починали. За жалост няма как това да бъде ефективно избегнато.

Трябва обаче да се отчетат грубите грешки, които бяха направени при приемане на самолети от Нидерландия. Ясно е, че те возят заразени хора. Нашата държава по най-бунашки начин ги изпусна и ги гонеше из цялата страна, включително таксиджии и т.н.
Всеки, който пристига от рискова държава, трябва задължително да попада под карантина. Тук изобщо не се мисли по този въпрос.

Заразата от гурбетчийския самолет от Нидерландия няма край!

За България почти всички държави са силно рискови, защото имат много по-лоши показатели за смъртност, при която говорим за брой умрели на глава от населението. При нас има 12 умрели на един милион. В щата Ню Йорк например са 1 400, което е 120-130 пъти повече. Това е важното – карантина на всички, идващи от чужбина!

- Премиерът предупреди, че мерките могат да се засилят отново, ако броят болни за денонощие стане 3-цифрено число. Възможен ли е такъв отрицателен сценарий?
- Възможен е. Ние по начало имаме един рекорд с 90 заразени за денонощие. Това може да се достигне, но е факт, че епидемията в Европа видимо затихва.

Премиерът обяви кога биха се върнали мерките срещу К-19 и на кого се е ядосал БЛИЦ TV

За да премине всичко, има няколко величини, които трябва да започнат да клонят към нула. Първият е броят на заразените за един ден, след него е броят на починалите, а накрая е една много важна величина с т.нар. активни случаи на хора, които все още са болни и също трябва да се сведат до нула. Тогава може да твърдим, че епидемията е приключила.

От този вирус обаче има доста доста висока смъртност, която в момента средно за света е 17%. Ще ви изненадам, но и за България тя е такава – около 16-17%. В някои държави е ниска, а в други – ужасяващо висока.

Повечето не вярват, но във Великобритания е над 95 на 100. Може би не ми вярвате или се чудите, но ще ви обясня как се изчислява това: Взимате броя на умрелите и го делите на този на умрелите плюс излекуваните. Както виждате, тук думата „заразени” не я споменавам, защото техният брой никой не го знае. Плюс това част от заразените също ще умрат. Техният брой трябва да се качи в числител на тази дроб.

Ето защо истинският показател за смъртност, освен този на един милион души, е и този, който ви описах. Това са точни числа. Не знам колко са заразените – в България са няколкостотин хиляди.

- Доц. Мангъров наскоро изрази твърдение, че у нас всъщност има стотици хиляди заразени. Това така ли е според Вас?
- Заразените у нас по официални данни са под 2 хиляди. Но много хора вече имат антитела, тоест те вече са се срещнали с вируса. Почти сигурно е, че няма да се разболеят.

Най-простата сметка показва, че всъщност у нас има около 250 хиляди заразени. Как стигаме до този извод? Взимаме броя на доказаните заразени и го делим на броя на тестовете. Така получаваме процента на заразените. Този процент в България е около 3 на 100. Това е по официални български данни, аз не съм вирусолог.

Тези 200-250 хиляди души са заразени, но го казвам в добрия смисъл. Не мислете, че непременно ще им се случи нещо лошо. Те са разминали болестта, защото имат антитела и са тези, които всъщност няма да се разболеят, поне така се надяваме.

- Първоначално Великобритания поддържаше идеята за стаден имунитет, но в момента е сред страните с най-много случаи. Защо се случи това?
- Има нещо важно, което поради политическа коректност почти не се уточнява. Напоследък обаче започнаха да излизат доста данни по въпроса. Първо там хората от черната раса са 3,5 пъти повече сред умрелите. Хората от жълтата раса пък са 2,5 пъти повече. Тези раси са новодошли и не са пригодени за този климат. Малко се говори по темата, но това е една фундаментална причина.

Ние самите, българите, отивайки в чужбина, започваме да боледуваме много повече, защото се срещаме с микроврагове, с които не сме свикнали да контактуваме. Имаше една поговорка – камъкът си тежи на мястото! Човек живее най-добре там, където е роден. На друго място той попада под незабележими атаки, които разхлабват имунната му система.

Ето защо чернокожите в Англия се разболяват и умират много повече. Те не са свикнали с местния микроклимат.

Ще ви дам пример с един от най-великите математици на всички времена – Рамунаджан от Индия, който е самоук и гениален. Той отива да работи в Англия, но много скоро се разболява и умира в разцвета на силите си. Ако беше останал в Индия, вероятно щеше да живее до дълбоки старини. Това е адска загуба за математиката – велик човек, убит от английския климат.

- Какво е мнението Ви за "шведския модел"?
- Той не е много хубав. Вижда се едно бързо заразяване, но все пак и там ситуацията е същата като в Англия, защото пристигнаха много мигранти.

Швеция потъва все по-неспасяемо в блатото на COVID-19

Отделно нека погледнем Швеция – 301 умрели на един милион. В България са 12. Разделете 301 на 12 и вижте колко пъти бием шведите. Там смъртността от коронавирус е 25 пъти по-висока от нашата. Това е чудовищно съотношение. Още по-страшно е в Белгия. Там не са 300, а 700. Там са 50-60 пъти повече от България. Нидерландия също е много зле.

Прави се груба грешка, когато се говори, че в Русия положението е много сериозно. Там умрелите всъщност са точно толкова, колкото България. Те са 30 пъти по-добре от Западна Европа. За САЩ също се твърди, че са много зле, а те са 2 или 3 пъти по-добре от Западна Европа. Не забравяйте, че те са третата най-голяма държава.

Тук се спекулира с числата. Гледайте абсолютните числа, а не относителните.

- Как виждате края на пандемията? 
- Ще ви кажа една прогноза, макар че не съм вирусолог. Когато дойде краят на епидемията, ще се окаже, че са умрели 10% от болните. Сегашният вирус прилича на SARS и е със същата смъртоносност, само дето е по-заразителен и с по-дълъг интубационен период. Смъртността при SARS през 2002 г. беше 9,6 на сто.

Епидемията от коронавируса няма как да не свърши, но очаквам, че, като дойде нейният край, смъртността ще е 10%.

- Положително настроен ли сте за старта на летния сезон, планиран за 1 юли? Планирате ли да идете на почивка или предпочитате да се пазите?
- Аз никога не почивам на масови и шумни места, защото е отвратително. Предпочитам българските планини. Слава богу, те са си на мястото и искрено се надявам и това лято да изкарам най-хубавите си моменти там.

Родните планини са забележително природно явление. Съветвам всички българи повече да ги посещават, защото имат оздравителен ефект и усещането там е незабравимо!

Цветина ДАНОВА, БЛИЦ