Проф. Д-р Петър Петров, д.м.н., е председател на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ.

Ръководител на клиника по акушерство и гинекология към МБАЛ "Св. Мина" гр. Пловдив, 2014-2016 г. През  февруари 2020 година е назначен като временно изпълняващ длъжността управител на  МБАЛ "Свети Мина", а през септември печели с отлична оценка конкурса.

Работил е като ръководител на Катедра по здравен мениджмънт към ВУАРР - Пловдив.  Бил е началник на Гинекологично отделение в МБАЛ "Ескулап" - Пазарджик, и консултант към "Унихоспитал" - Панагюрище.

Завършва медицина в МУ в Пловдив през 2003 г. Две години след дипломирането   работи като общопрактикуващ лекар в Хасково. През 2004 г. печели конкурс за клиничен ординатор по специалността акушерство и гинекология в Тракийски университет в Ст. Загора. През 2008 г. придобива специалност по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина. От 2009 г. насам е защитил две докторски дисертации - една в областта на гинекологията и втора - в сферата на общественото здраве и здравния мениджмънт.  

Проф. Петров има над 120 научни публикации във водещи наши и международни медицински издания.

Ето какво разкри той в интервю за "Марица" за битката с коронавируса у нас:


- Проф. Петров, преди година МБАЛ „Св. Мина” беше пред финансова катастрофа. Днес тя е напът да се превърне в първата в страната специализирана болница за лечение на пациенти с COVIД-19. Как успяхте да изправите общинското лечебно заведение на крака, за да има готовност болницата да поеме една от най-тежките функции - лечение на заразените с коронавирус?
- Категорично искам да подчертая, че това не е само мой успех. Болницата е стабилизирана благодарение на колектива на „Св. Мина”, в който има много добри и всеотдайни специалисти, а също така в значителна степен на много добрата екипна работа с Община Пловдив и специално с дирекция „Здравеопазване”.

Кметът на град Пловдив Здравко Димитров и директорът на здравеопазването д-р Калин Калинов са неотлъчно до мен.  Нямаше как сам да взема важните решения и да ги осъществя, ако нямам подкрепа и от принципала - Общинския съвет. 
 
- Решени ли са финансовите проблеми на болницата?  
- Откакто съм управител на болницата, не сме теглили нов заем и сме на печалба и за второ, и за трето тримесечие. Местната власт ни помогна да рефинансираме стар заем, който банката искаше, както се казва - от днес за утре.

С помощта на Общината и със съгласието на Общинския съвет успяхме да предоговорим кредита и да решим проблема, което ни дава възможност за нормална работа, въпреки тежката ситуация с пандемията, в която е поставено цялото здравеопазване. В днешните условия, когато целият свят е изправен пред голямо изпитание, би било непредпазливо да се правят много оптимистични прогнози, но криза в МБАЛ „Св. Мина” няма да има. 

- Кой, освен Общината, ви подкрепи в тази екстремна ситуация?
- Бизнесът, който се включи пръв. Всяко дарение  - било предпазни средства или апаратура - приемаме със сърдечна благодарност.  Дарителите, които  още от началото на извънредното положение пожелаха да помогнат на МБАЛ „Св. Мина”, са много и няма как да изброя всички. Но най-крупният е „ВП Брандс Интернешънъл“(правоприемник на „Винпром Пещера“ АД), който първи ни подаде ръка още през пролетта.

Компанията ни предостави така необходимата животоспасяваща апаратура, защитни облекла и предпазни маски за медицинския персонал на болницата. Тогава акционерите на компанията дариха над 300 000 лв. за най-нуждаещите се болници в град Пловдив, определени от Министерството на здравеопазването за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19.

Искам да споделя, че дарената белодробна апаратура ще спаси живота на много хора, защото е от най-висок клас. Тя е предназначена за грижи за пациенти с остра дихателна недостатъчност от всички възрастови групи.

Предпазните костюми са специална противовирусна изработка и са за многократна употреба. Те са родно производство, изключително леки, позволяват на кожата да диша и не предизвикват алергични реакции, което е много важно за медицинския персонал, на който се налага да ги носи часове наред.
 
- Каква е готовността  на МБАЛ „Св. Мина” да лекува пациенти с коронавирус?
- Организацията е добра, но държим преструктурирането да стане поетапно. В момента потребностите на Пловдив и нашите възможности са за 90 легла.

От тях в момента 45 са свободни. Моята идея, която се припокрива и с вижданията на принципала на болницата и на Областния щаб - Пловдив, е да обезпечим 90-те легла с всичко необходимо за оказване на медицинска помощ и ако има необходимост, ще предоставим още един етаж за допълнителни легла.

Запазва се отделението по кардиология, което е изключително важно помощно звено за лечение на болните от коронавирус, защото най-голямата част от починалите  с COVID  имат съдови и сърдечни усложнения.

Дейността на останалите отделения е намалена - засега имаме осем легла в Хирургия и осем в Детско отделение, които на практика са неизползваеми. Имаме разрешение за статут на МБАЛ „Св. Мина” като COVID болница. На този етап оборудването е на задоволително ниво, има медицински персонал.

Целта ни е  да уплътним екипите, защото някои колеги работят повече от два месеца в отделението и трябва да бъдем осигурени на сто процента с персонала, както е по стандартите на здравното министерство.

В болницата ще се лекуват пациенти с леки и средни случаи, като наблягаме на средните.  Пациентите в леко състояние е най-добре да се лекуват вкъщи. В момента работим по сертифициране  на PCR лаборатория, която ще заработи, след като получим разрешение. Надявам се това да стане бързо.

- Дори и вие като доброволец обслужвате болните, защото кризата с кадрите се усеща навсякъде в страната. Какви условия създавате за вашите пациенти?
- Стараем се да бъдат добри  като организация, материално обезпечаване, медицински грижи, отношение. На колегитe ще кажа,  че ако те нямат някакво застрашаващо здравословно състояние и не са в рискова възраст, най-добрият имунитет не само към вируса, но и към страха ще придобият, лекувайки пациенти с коронавирус.

Няма логическа причина здрав човек в добра възраст и добро физическо състояние да се страхува от вируса, при условие че спазва санитарно- хигиенните изисквания.