"Юли месец ще е чудесно време за ваканция. Все пак е добре да се знае, че валежите ще са 20-25% повече от нормалното за месеца", такава прогноза направи климатологът проф. Георги Рачев.

Той е категоричен, че глобалното затопляне е необратим процес за следващите столетия.

"Хората ходят на гурме туризъм в Сърбия, защото там месото е месо, а ракията - ракия", призова в типичния си шеговит тон климатологът.

Ето какво още каза проф. Георги Рачев в интервю за "Марица":

- Проф. Рачев, какъв юли ни предстои? Рекордни ли ще са жегите?
- Жеги ще има  юли е най-топлият месец през годината. Да няма 30 градуса в Пловдив, ще е срамота -  няма такава опасност.  С изключение може би на 5-6 юли, когато живакът ще падне малко под 30 градуса, става дума за максималните температури. Очертава се топъл юли, от съвременния юлски тип, летата на 21. век. И американските метеоролози, и европейските прогнозират нормален юли с температури дори малко по-високи от нормалното. А за Пловдив средната месечна температура за юли е почти 24 градуса, което е чудесно.

Ще се радваме на дните, в които рано  сутрин ще има малко свежест, с температури малко под 20 градуса, защото все още слънцето е много високо, на своя максимум по височина. И макар денят бавно да намалява с около минута, слънцето е много високо и влажността на въздуха, в съчетание с високите температури, ще причинява усещане като за по-топло време.
На 3 юли жегата леко ще понамалее, за да може в понеделник и вторник да имаме прекрасни летни дни.

- Дойде ли времето за голямата ваканция?
- О, да, време е за ваканция. И най-важното - на морето, на плажа, където има непрекъснато бриз, в планината, сред цъфналите цветя, няма болести, няма ковид. Има само чист въздух и здраве. Чудесно е на реката, край язовира, на село при баба, на вилата. Това е здраве и благодат, време е за почивка.

И ковид не ни мъчи много. Няма как на плажа и в планината да е по-опасно, отколкото в мола или в градския рейс. Хиляди пъти по-безопасно е на планинската поляна, където ултравиолетът от слънцето е убил всички вируси, отколкото на опашка в магазина.   

- Ще има ли дъждове и градушки? Ще има ли бури и през юли?
- Пловдив и районът му са  градобитна зона. Още от времето, когато Яворов е писал „Градушка” - повече от 110 години. И нищо съществено не се е променило. Същественото е, че имаме уж някаква защита в лицето на Главна дирекция „Борба с градушките”. Винаги съм смятал, че това е абсолютно безсмислена и никому ненужна организация. Но това е дълга тема.

Така и не разбрах къде са тези прословути три самолета, които щяха да летят и да се справят с градушките.

Трудно и опасно е да се лети в градоносен облак, където да  „засяваш” сребърен йодид, който създава възможност да се образуват повече водни капчици и по-малки ледени зърна. Това ми се струва като сцена от „Сън в лятна нощ” на Шекспир.     

Първата половина на юли по принцип е градобитна, макар че интензитетът и площният обхват на градушките намаляват, защото навлизаме в същинското лято. Атмосферата вече се е затоплила и във височина и тези крайни прояви на времето като град и цялостното явление градушка все повече намаляват, без да изчезват напълно. По-малка става вече вероятността за градушки във втората половина на юли и особено август месец. Те на практика са рядкост в тази част на годината.

Американският синоптичен модел дава наднормени  валежи през юли. Впрочем през юни България изпълни месечната си норма на валежите.

За юли се очертава валежите в Западна и Централна България да бъдат с около 20-25 процента повече от нормалното. А то за най-югозападните райони около Сандански е около 35 литра на кв. метър, докато в Пловдив е от порядъка на 45-50 литра на кв.м в зависимост от местоположението на съответното място в Горнотракийската низина.

Европейският синоптичен модел не дава такива големи валежи в южна България.

Но така или иначе, времето ще бъде по-неустойчиво в първото десетдневие на юли - ще имаме топъл, модерен и засега без екстремуми се очертава юли. Кога ще падне градушка и ще има интензивни валежи, ще можем да кажем 3-5 дни преди тях.
  
- Ще съживи ли лятната ваканция българския туризъм?
- О, това е болна тема. В българския туризъм пряко са ангажирани около 350 000 души, но реално поне милион и половина работят и са свързани с туристическия бизнес и посещението на 7-8 милиона туристи и гости. Това е много високоефективен, печеливш бизнес и
няма държава в света, която да не стои твърдо зад собствения си туризъм.

Трябва обаче да спрат тези безумни призиви: Почивайте в България! Ние сме свободни хора, можем да почиваме, където искаме. Може да отидем например на гурме туризъм в Сърбия, където месото е месо и ракията - ракия. Защо да не отидем в Турция, където за неколкостотин лева ще получим невероятно посрещане в затворен комплекс ол инклузив?! Ето, за тези неща трябва да се замислим.

Вече познаваме и външния свят, сравняваме - не можем да бъдем лъгани. Така че и това лято няма да секнат опашките към Гърция и Турция.

Да не говорим, че може би десетки хиляди са хората, които имат имоти в Гърция. Това е друг голям бизнес, който се пренебрегва.

- Ще има ли затворени хотели, фалити?
- И сега има затворени хотели. Ако Министерството на туризма не прояви далновидност и спъва програмата, договорена преди месеци с цената на много компромиси от страна на държавата и туроператорите, нищо чудно да има и фалити. Какви мерки трябва да се вземат? За съжаление никакви мерки не се вземат. Служебното Министерство на туризма не е направило абсолютно нищо. И до ден днешен искаме PCR тестове от 8-9-годишни деца, докато навсякъде децата до 12 години са освободени от тях. Къде са прословутите „зелени коридори”, по които могат поляци, украинци, евентуално белоруси да дойдат с автобуси?

Преди дни назначиха втори заместник-министър, който няма нищо общо с туризма, който е сложна дейност, изискваща адекватни действия в много посоки. А ние не правим нещата, като трябва. Загубихме и руския, и британския пазар. И се сетихме за българите: Хайде, идвайте! Ами ако тръгнат чужденци, пак ли ще изгоним българите?

Трябваше министър и зам.-министри да летят като финикийци и да тръбят из Европа: В България няма нито един турист, заболял от ковид! Заповядайте! Но още не сме осигурили карантинни хотели за туристи. Редица страни смъкнаха карантината, ние продължаваме да я въвеждаме.

-  2016 и 2020 г. бяха най-топлите години в глобален мащаб. Докога и докъде ще вървят нагоре температурите?
-   Да, тези години бяха с градус над средното доиндустриално ниво от 20. век. Няма спиране за глобалното затопляне в следващите столетия. Ето, в момента огромна гореща вълна мори Тихоокеанското крайбрежие на САЩ и Канада. Падат рекорд след рекорд, стигна се до температури от 50 градуса на сянка. Пак ще пламне Калифорния. През 2020 г. 4500 кв.км гори изгоряха, щетите бяха огромни, 4000 еднофамилни къщи изгоряха.

А тръгне ли огънят там, няма гасене. И  Гърция, Испания, Португалия, Турция - това са все пожароопасни райони. Клечка кибрит и не могат да го загасят. В Атика, един от най-скъпите квартали на Атина, преди 6-7 години изгоряха 73 души. Хората се хвърляха обезумели в морето, за да се спасят. Беше огромна трагедия!  През лятото на 2003 г. в Западна Европа при две сериозни горещи вълни починаха преждевременно 72 000 души възрастни французи и германци. Били са настанени в домове без климатик, тъй като местният климат не предполагал такива жеги.

- Какво е спасението?
- Трябва да живеем в хармония с природата, иначе ще бъдем жестоко наказани.

- Ще помогне ли прословутата европейска Зелена сделка за ограничаване на скока в температурите?
- Зелената сделка е много полезна. Да не забравяме обаче, че в Тексас 1000 долара стана мегаватчас енергия, защото сдаде АЕЦ от високите температури. Хората надуха климатиците и мрежата изгърмя. Същото се случи и в Германия. В Швеция имаше призиви  да не се включват ютиите, за да се пести ток - няма откъде да се вземе. Няма вятър, не работят перките. Облачно, фотоволтаиците не работят, а на хората им трябва ток.

Да, ще минаваме към зелена енергия, но това не може да става с партийна заповед, като по времето на соца. Не става с декрети, а с умна икономика. На този, който използва възобновяеми източници, трябва да му е евтино и изгодно. Този, който използва фосилни горива, дърва и въглища, трябва да бъде цакан с данъци и накрая да му бъде забранено да пали кюмбето. Иначе ще ставаме свидетели на абсурди.

- Учени работят върху изкуствено охлаждане на Земята - чрез разпръскване на аерозоли в стратосферата, изкуствена пяна върху океана. Възможно ли е да стане в обозримо бъдеще?  
- Всичко това е теория. Най-добре да имаме огромен чадър, който да пази сянка на Земята. Ако покрием с пяна океана обаче, губим водораслите, които фотосинтезират и отделят 60 процента от кислорода на Земята, те са белият й дроб.

Така че трябва да внимаваме с подобни идеи, които са чиста фантазия, нямат нищо общо с реалността. Ето имаше страшна буря в Москва. Нали се говори, че руснаците си имат климатично супер оръжие, с което президентът Путин преди всички паради разгонвал облаците. Защо тогава не спря бурята? А защо САЩ не си включат прословутата система HARP, за да се спасят от рекордните жеги, като съберат дъждовни облаци? Трябва да приемем,  че не можем да контролираме времето. Един обикновен циклон е с повече енергия, отколкото производството на електроенергия на Европа за цяла година!

Кой е проф. Георги Рачев?
Проф. Георги Рачев е преподавател в Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Проучва въпросите на климата и отражението му върху здравето на човека и икономиката. Специалист в областите възобновяеми енергийни ресурси и качество на атмосферния въздух. Автор е на десетки статии и книги.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната