"Трябва да има комплекс от фактори, за да се образува такова торнадо. То не е често срещано явление в Европа. Хоботът на торнадото се  движи бавно, но въздухът в него се движи с 200 км/ч", коментира торнадото в Чекия проф. Георги Рачев. 

"Това е изненада за Европа, не сме подготвени като САЩ. Те имат исторически период и прогнозата не е синоптична, а по-скоро исторична. В Америка има доказателства за преместване на 80-тонни цистерни. Представете си за какво бедствие става въпрос". 
 

"Има възможност за проява на такъв смерч в България. Опасността се крие в тези летящи предмети. Здравите постройки остават. Обикновено е много тесен коридорът, в  който торнадото нанася поражения", категоричен е климатологът. 

"Топъл-студен фронт доведе до това торнадо в Чекия, а в Австрия опустушителна за колите градушка. Целият свят пострада".

"Днес ще има абсолютно максимум на топлите температури. Ще усещаме дъха на Сахара. На 1 юли ни очаква отново много топло време. Влажни тропични нощи ще има, а на 1 юли физиологичното усещане на температурата ще стигне до 50 градуса. Време е за море", категоричен е той.