Проституцията в Германия е легална от 2002 година, но въпреки това не се е превърнала в обичайна професия.

Затова повечето професионални проститутки предпочитат да не афишират начина, по който си изкарват парите, пише "Дойче Веле". 


46-годишната Ундине де Ривиере, проститутка от Хамбург, е по-скоро изключение.

Тя охотно се съгласи да даде интервю за Дойче Веле.  С нея разговаря Никита Жолквер.

- Разкажете, моля, малко за себе си. Откога работите в тази сфера?
-Оказвам сексуални услуги вече около 25 години. Живея и работя в Хамбург.

През 2013 бях една от основателките на професионалния Съюз за еротични и сексуални услуги, който защитава интересите на бивши и настоящи секс-труженички.

- Как станахте професионална проститутка?
- Когато следвах, един мой състудент ми призна, че понякога ползва платени сексуални услуги. Заинтригувах се и го помолих при случай да ме вземе със себе си в стриптийз-клуба.

Там говорих с мениджъра, който каза, че постоянно търси момичета.

Така можех да си докарвам нещо допълнително по време на следването. А по-късно открих собствена фирма за сексуални услуги.

- Често се смята, че проституцията е свързана с криминалната сфера, наркотиците и т.н.
- Нямам нищо общо с престъпния свят.

Решението ми да започна работа като стриптизьорка беше съвсем съзнателно. То не ми попречи да следвам в университета и да завърша физика.

А след дипломирането си започнах да мисля с какво да се занимавам по-нататък. Реших да опитам да оказвам сексуални услуги на пълен работен ден. Така и продължих.

- И плащате данъци като всеки друг едноличен търговец?
- Разбира се - и ДОД, и данък оборот. Имам касова книга, в която записвам приходите и разходите. Водя счетоводство в съответствие с изискванията на финансовите служби.

Имам и данъчен съветник, който ми помага при попълването на годишната данъчна декларация.

- Някои наричат Германия "публичния дом на Европа", защото проституцията е легализирана от 2002, сексуалните услуги са лесно достъпни и сравнително евтини…
- Много хора идват в Германия, за да се възползват от сексуалните услуги или да предложат такива, защото правните рамкови условия тук са по-либерални или най-малкото не са толкова лоши, колкото в други страни.

За съжаление, приетият през 2017 година Закон за защита на проститутките е крачка назад в това отношение. Ние категорично не сме съгласни с този закон.

- Защо него одобрявате?
- Той задължава всички секс-труженички да се регистрират, да получат специално удостоверение и винаги да го носят със себе си.

Тази практика влиза в противоречие с принципа за защита на личните данни, които в случая са много деликатни, защото оказването на сексуални услуги все още се заклеймява от обществото.

Много от нас искат сами да решават кой да има достъп до тези сведения и кой - не. Смятаме, че този закон противоречи на европейското право и ще проверим дали е възможно да предприемем правни мерки срещу него.

- Но не си ли противоречите сама? От една страна сте за обществено признание на професията "проститутка", от друга - не искате проститутките да афишират своята дейност.
- Всеки човек трябва да реши сам. Някои могат да си позволят разгласяване, защото в тяхното социално обкръжение се отнасят към професията с търпимост, други - не.

Никой не трябва да бъде принуждаван. А Законът за защита на проститутките ни лишава от правото на информационно самоопределение.

Освен това позволява без каквито и да било основания или подозрения да се правят контролни проверки на всички помещения, в които се оказват секс услуги - независимо дали става дума за публичен дом или за частно жилище, какъвто е моят случай.

А Конституцията уж гарантира неприкосновеността на жилището.

-Но може би има основания за извършването на тези проверки? Какво бихте казали за търговията с хора, за принудителната проституция, за която германската преса често пише?
- Колкото и ужасен да е всеки случай на търговия с хора, сутеньорство и принудителна проституция, тези неща не са масова практика.