"Има логика ГЕРБ да прехвърли цялата отговорност за управлението на "Продължаваме Промяната" (ПП) - това мнение изрази бившият служебен премиер Стефан Софиянски. По думите му правителството не трябва да е коалиционно или квотно.

"Трябва да се намери сериозен човек за министър-председател, който да е авторитет, и да се остави той да си сформира екипа.

Той да направи един стегнат кабинет, а не с тези 19-20 министерства. Ако има пак министри на вятъра и на светкавиците - забрави, че ще свърши работа", категоричен бе той.

По думите му това, което се е чуло от записите на ПП е скандалното.

Ето какво заяви той за настоящата политическа ситуация в интервю за "Флагман":

- Г-н Софиянски, как тълкувате поведението на президента Румен Радев при връчването на мандата и днешното му изявление, че целувката между Борисов и Петков няма да доведе до нищо добро освен до отвращение?

- Не мисля, че е редно да се вземат такива позиции. Не е редно да слиза на тона на споменатите хора, защото по принцип това беше речникът между тях.

- А обяснима ли е тази изключителна агресия, включително от „Възраждане“, както и реакцията на службите – има едно изключително противоставяне на възможността да се състави правителство с втория мандат?

- Когато нещо не е логично, то среща съпротива. Не е въпросът за втория мандат. Въпросът е за структурата на това правителство.

Неочаквана драма: Ключова фигура отказва да е министър в кабинета на ПП-ДБ, Асен Василев в истерия тропа по масата

Но ако ГЕРБ приеме и прехвърли цялата отговорност върху "Промяната" - тук вече има логика. Както и обратното щеше да има логика - "подкрепяме и ще ви видим как работите".

Но аз винаги съм казвал, че за мен принципът на съставяне на правителство не трябва да бъде нито коалиционен, нито квотен – говоря за сегашната ситуация, разбира се.

Трябва да се намери сериозен човек за министър-председател, който да е авторитет, и да се остави той да си сформира екипа. Това е най-разумното, защото пътят, по който трябва да минем, е ясен – няма смисъл да се "дъвчат" приоритети.

На всички е ясно какво трябва да се направи в България – ние сме в криза, от която трябва да излезем. Няма хиляда възможности – просто се довери на хора, които са можещи.

Ако ти дадеш достатъчно свобода на един можещ министър-председател да си направи екип – защото екипът е важен, тогава нещата ще тръгнат. Т.е. ако "Промяната" потърси деполитизирано правителство – без лидерите да се бутат да са министри, дори и да имат качества, защото знакът ще бъде лош... Вземете един такъв човек и му се доверете.

- Премиерът нали вече е определен – това е акад. Николай Денков. Т.е. там няма спор.

- Да, и въпросът е до каква степен ще му се даде възможност самостоятелно да определи екипа си, който да не е партиен.

- Тук обаче големият въпрос, който и президентът повдига, е, че след излезлия запис от Националния съвет на "Продължаваме промяната" този мандат не следва да се реализира в никакъв случай. Има ли нещо толкова супер скандално, както се опитват да изкарат той, "Възраждане" и други политически сили?

- За мен скандалното е излизането на този запис. Дайте да се върнем години назад – можем ли да си представим Филип Димитров, покойният Йордан Соколов, Илко Ескенази, дори и мен да направим такова нещо? Ние не бихме си го и помислили дори.

Аз просто не мога да си го обясня. Не може, ти там си седнал сериозно да работиш! Не може така изведнъж да хвърляш и да казваш какво се... Отделно, да коментираме скандално изнесения запис със скандалите в него – да ви кажа идва ми в повече.

- Т.е. този запис не трябва да е причина да няма правителство – това ли казвате?

- Казвам, че не трябва да му обръщаме внимание. Ако му обръщаме внимание, то трябва да бъде за нас.

Цялата тази атмосфера е просто изключително неприятна. И затова казвам, че за да се излезе от нея, за мандата трябва да се потърси отговорен човек, с опит, с предварително доверие в обществото.

Той да направи един стегнат кабинет, а не с тези 19-20 министерства. Ако има пак министри на вятъра и на светкавиците - забрави, че ще свърши работа.

Кой е той?

Стефан Софиянски е на 71 години. Политик с голям опит.

Бивш кмет на София в периода 1995 – 2005 г. Бе и служебен министър-председател през 1997 г., когато трябваше да се овладява може би най-голямата икономическа и финансова криза в новата история на България.