Знаехме как ще гласува Делян Добрев, ръката му е по-важна. Аз издърпах новия министър на културата в Пловдив, много качествено момче е. ДПС играе отново умно, оставя си отворена вратичка за кабинета. Това коментира пред "Марица" депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш министър на културата Вежди Рашидов минути след гласуването на новия кабинет. 

- Г-н Рашидов, честито правителство, какво очаквате от него?

- Много е рано да се дават прогнози. Нека минат първо 3 месеца поне, да преценим каква работа върши. Ще го усетим всички заедно. Но че трябва да има правителство, това е ясно. Подредбата му е неприятна за мен и за моите колеги. Разумът обаче надделя.

Аз искрено му желая успех, макар и да гласувах с ясното съзнание, че е против морала ми. Но пък е в името на България. Защото тази държава вървеше и върви на разпад. Разпадат се българите като нация. И селяни, и граждани искат да има правителство. Някой трябваше да сложи спирачка на всичко това.

Казвах го още като председател на Народното събрание. Никак не ни е приятно, че става с втория мандат, но трябва да го преглътнем в името на България. Нека все пак носителите на втория мандат поемат своята отговорност. Престои да видим какво ще свършат. Отговорно и разумно е да има правителство и това беше един от малкото шансове.

- Г-н Борисов каза, че е било договорено правителство с първия мандат, нямаше ли то да бъде преглътнато по-лесно от избирателите на ГЕРБ?

- Не бих казал, а и четворните коалиции са още по-трудно устойчиви от тези между две парламентарни групи. Знам, че правителството с първи мандат беше на ръба. Но защо не се получи, нямам идея. Не бях сред преговарящите групи, сред атовете, както се казва. Нека вървят по-млади и енергични хора. Г-н Борисов може да ви обясни най-добре.

Вижте, аз бях водач на ГЕРБ в Пловдив-област. Един изключително голям и важен регион. Ако не ме лъже паметта, победих в 15 от всичките 17 избирателни райони, по един взеха ДПС и БСП. Аз съм ги обиколил, сядал съм с хората и съм говорил с тях. Е, как да се чувствам победител, като мандатът е реализиран от тези, които съм победил.

Но отново ще припомня за човека, който ме срещна в едно от селата. И помоли да оправя пътя за гробищата, като плачеше. Трудноподвижен беше. Искаше просто да ходи по нормален път на гробищата. Е, този човек ми е много по-важен от това с кой мандат ще има правителство. Ако му помогна, ще ми е спокойна душата. Не да се правим тук на големи политици. Защото фактурата винаги я  плаща българският народ. За това сме пратени в парламента и гласувах „за“ правителството на Денков и  Габриел. Моралът ми забраняваше да го направя, но разумът ме накара. Е, тези неща до снощи бяха на кантар.

- Знаехте ли, че Делян Добрев ще гласуват против, и не се ли опитахте да го разубедите?

- Знаехме, естествено, но не сме опитвали да го разубедим. Делян е много читаво момче. Каза публично, че ще си отреже ръката, ако гласува за кабинет на ПП-ДБ. Нека не се правим на… Е, какво да искаме от него. Да си отреже ръката ли! Тя е много по-важна от разума в неговия случай.

- Как ще коментирате знаковото гласуване на ДПС - два гласа „за“ кабинет и останалите въобще не гласували? Познавате отлично тази партия.

- ДПС винаги са играли политическата игра умно. Консумирали са умно властта, а сега искат да покажат нещо. Това са знаци, когато вече е ясно гласуването. Поне аз го тълкувам така - ако това правителство не успее, по-голяма част от депутатите не са го били подкрепили. И ДПС ще има пълното морално право да иска оставката му. Ако кабинетът тръгне, ДПС ще си остави вратичка да го подкрепят. Пак играят умно на политическия харман.

- Твърди се, че гласовете са на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ?

- Нормално, те са вождовете, те задават посоката. Кой друга да гласува! Тежестта най-много е в знаменосците.

- Като бивш министър на културата познавате ли новия министър Кръстю Кръстев? 

- Отлично го познавам. Лично аз го издърпах от Смолянския театър и го назначих в Пловдив. Имам добро мнение за него. Организирано момче, показвал е, че има качества. Новият министър има характер. Желая му успех, както и на цялото правителство, естествено. Той е едно от добрите попадения в правителството.

- Споменахте за пътя до гробищата, който сте обещали на онзи човек край Пловдив. Но какво друго трябва да се направи спешно за града? 

- Не съм в изпълнителната власт, за да говоря подробно, но съм обещал дребни неща на хората и ги помня. Аз ще работя в парламента за проблемите на културата. Ето, първото нещо ще е закон за авторското право. Пловдив като културен център със сигурност ще има полза от всяка положителна промяна в тази област. Иначе съм винаги отворен да помогна на този град. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук