Бившият министър на културата Вежди Рашидов даде интервю пред БЛИЦ, отговаряйки на въпроси по актуалните теми: 

- Г-н Рашидов, как ще коментирате преговорите за съставяне на кабинет? 
- Това е едно тежко безвремие. Агония, в която ни постави  поколението, което Слави Трифонов възпита.  Хора, за част от които смисълът в живота е във "Фейсбук" и в чалгата. И резултатът е това, на което ставаме свидетели в момента. Трябва да се решават съдбите на хората - проблемите с пенсионерите, ковид кризата, а то какво става - свидетели сме на нещо, която ще струва много скъпо на българския народ.

- Какво да очакваме да се случи в близко бъдеще?
- Опасявам се, че икономическата разруха ще бъде толкова голяма, че години наред ще са нужни да се възстановим отново. 
В този си вид и тази конфигурация на хора, чийто единствен двигател е омразата, това може да води само до омраза и до нищо друго.

- Какво е решението, изходът какъв е? 
- Решението е много трудно. На този етап не виждам решение, освен разума на хората да надделее. Отговорността е на целия български народ.  Хора, които са в чужбина и там си плащат данъците, тук определят съдбата на българите. Това е част от партията на Слави. А къде е сериозното съсловие на обществото? Не може българите в Англия например да плащат данъци на кралицата, а да определят нашата съдба – на тези, които живеем в България.  

В какво са се реализирали тези хора, които искат сега да управляват? Какво са създали? Навремето един депутат каза от парламентарната трибуна да  си подам оставката. Отговорих му, че много лесно мога да я подам, защото отивам да си работя в ателието, имам си професия, доказал съм се, а той отива на борсата.

- Предстоят нови избори. 
- Да, пак предстоят, но кой ще ги плаща? Тези избори струват пари, парите на хората. Изборите тежат много, още повече докато сме в ковид криза. Това е разруха на икономиката, много трудно ще бъде да се изправим след това. 

Да си дадем сметка, че час по-скоро държавата трябва да влезе в някакъв нормален ритъм. Да се престане с това безразборно ругаене без доказателства. Не може да има правителство, което казва, че има корупция, а не я доказва. Това не е държавническо поведение.  Нужно е да се вадят ясни доказателства и да се вземат мерки, а не  някои  служебни министри постоянно  да клеветят.

Когато един човек от улицата крещи е едно, а когато един министър напада без доказателства, е много сериозно нещо. Аз смятам, че сериозните държавници правят реална равносметка, а не да клеветят. 

- Не участвахте в последните избори и някои хора побързаха "да ви забият" на резервната скамейка. 
- На тези хора трябва няколко неща да им кажа. От третия мандат като министър се отказах сам.  Аз лично се отказах и това трябва да е ясно. И от този мандат за изборите на 11 юли се  отказах, защото имам лични съображения.

Колкото до резервната скамейка - мантрата за младите хора е грешка. Всички имаме деца и знаем, че има смяна на поколенията, което е нормално. Да, нужна е смяна на поколенията, но нито младостта, нито старостта определят това дали си можещ. Защото аз съм виждал и възрастни идиоти, и много млади идиоти. Има една японска мъдрост – стар рицар и стар самурай няма. Има можещи и неможещи. Определящото на едно управление е разумът, защото разумът умее да създава.

Тези, които ме слагат на резервната скамейка, малко да намалят подмазването. Но те самите знаят, че ако не ласкаят един или друг управник, няма как да оцелеят. И затова го правят. 

Иска ми се на следващите избори, които чукат на вратата, разумът да надделее, за да може хората в България да живеят добре.