В нощта на 25 юли на територията на американската авиобаза Туле в Гренландия е паднал метеорит. Крупният космически обект е пронизал плътните слоеве на атмосферата и е предизвикал ударна вълна, съпоставима с тактически ядрен боеприпас, пише Military Times.

Ситуацията е още по-пикантна, според изданието, защото авиобазата Туле е един от ключовите елементи на системата за ранно предупреждение за ракетно нападение, но датчиците на комплекса не са засекли устремилия се към авиобазата обект. 

Авиобазата в Туле е известна и с неописуемата драма, когато  преди 50 години, бомбардировач Б-52 катастрофира над Гренландия с четири водородни бомби на борда.

Независимо от това че падналият на територията на авиобазата обект е бил засечен още в космоса, то американските военни не са успели да прогнозират точно кога метеоритът ще падне на повърхността на планетата. Отбелязва се още, че в момента на контакта на метеорита с повърхността всички системи за проследяване в авиобазата са работели в щатен режим. 

Не може да се говори за атака от страна на извънземни, но фактът, че връхлитащият обект не е бил фиксиран, буди въпросителни, отбелязват експерти.

Независимо от това, че мощността на космическата "бомба" е оценена от военните специалисти на 2 килотона, но според официалната информация нито един обект в базата не е пострадал сериозно, жертви няма, а личният състав продължава да носи службата в редовен режим. 

Превод: БЛИЦ