Руският космонавт Алексей Овчинин и американският астронавт Ник Хейг, както вече информира БЛИЦ, днес успяха благополучно да се приземят, след като ракетата-носител Союз-ФГ претърпя авария. 

Стартът от космодрума Байконур в Казахстан преминава по план в 11.40 по московско време. На 123-тата секунда от полета обаче се задейства аварийната система. Втората степен не може да се отдели от кораба. Центърът за управление на полетите обяви, че в тези условия екипажът на Союз МС-10 няма да може да бъде доставен на МКС.

В момента на аварията екипажът е имал възможност оперативно да следи за състоянието на носителя и да предприеме необходимите действия за кацането на капсулата, в която се намира по време на старта и полета до МКС.

„Има авария на носителя. 2 минути и 45 секунди”,  обяви ЦУП. Корабът се разпада на отсеци. Предполага се, че един от четирите блока на първата степен на ракетата-носител не се е отделил в зададеното време, а когато това е станало е ударил по централния блок. Причина за това е могло да бъде несработване на пиропатрон в системата за отделянето на степените.

По време на размяната на информация с ЦУП командирът на кораба разказва какво точно става с носителя след аварията.
"Усещаме, че сме в безтегловност”, казва командирът на кораба. Космонавтите се възползват от спускаемия апарат и се устремяват към Земята, изпитвайки огромно, но не и критично, претоварване от 6G.
След разтварянето на парашута спасителната капсула се приземява на 20 км. от казахстанския град Жезказган.

На мястото на приземяването пристигат спасители и медици, които оказват помощ на космонавтите и оценяват здравословното им състояние като не много добро. След това Овчинин и Хейг, които намират сили да се пошегуват „Бързо се върнахме”, са откарани с хеликоптер на космодрума Байконур.

Представителят на NASA Кени Тод заяви, че в САЩ са напълно уверени, че руските колеги ще установят причините за неудачния старт на Союз.
"Русия увери, че ще предаде на САЩ информация за причините за неуспешния старт на Союз”, каза Тод. Той също така отбеляза, че след аварията не се очакват някакви проблеми за МКС в близко време

Ситуацията със старта на Союз показа, че това е здрава и надеждна машина, заяви на брифинг заместник-командирът на отряда на космонавтите Грегъри Рейд Уайзман, който вече бе на мисия в МКС.
"Союз има отлична система за прекъсване на старта, която ни доставя у дома безопасно. Ето защо подчертавам, че това е добра, надеждна система. Напълно съм уверен в руснаците и качеството им на работа”, подчерта той.

Космическите хроникьори отбелязват, че в четвъртък, 11 октомври 2018 г. стана първата в историята на съвременна Русия авария в пилотираната космонавтика. Ракетата-носител Союз-ФГ не успя да изведе в орбита космическия кораб Союз МС-10 с нов екипаж на МКС, но космонавтите успяха да се авакуират в спасителна капсула на Земята. Американецът Ник Хейг и руснакът Алексей Овчинин не пострадаха.

Превод: БЛИЦ