Изключително бедствие – над 190 литра на кв. м са дъждовете, които са се изсипали във водосборния район на реката. Това каза пред Нова телевизия служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по повод наводнението в карловското село Каравелово.

„Най-важните действия с евакуиране на хора бяха извършени още вчера. Приблизително 20 човека са евакуирани, може би 15 са настанени в лечебни заведения“, посочи той. Евакуацията е извършена с хеликоптери на Министерство на отбраната.

Прави се оглед на пострадалите къщи. „Част от хората са настанени в читалището в Каравелово. За всички хора е намерен подслон, осигурена е храна и лекарства“, обясни министърът. Все още има къщи, които не са проверени.  

Страховито ВИДЕО от потопа в Каравелово, тежка нощ в бедстващите села

„За щастие няма до момента установени загинали хора. Няма и сериозно пострадали“, информира Демерджиев. Той разказа, че придошлата вода е носила коли и тежки предмети, много дървета са били довлечени от планината.

„Допринесла е сечта в района. Това трябва да бъде непременно проверено“, изтъкна Демерджиев. Той уточни, че не е имало данни за скъсана дига.

По думите му, мерките по пътищата срещу пияни и дрогирани шофьори вече са дали резултат. „Натъкнахме се на много леки присъди или оправдаване на лица с много алогични мотиви. Тези въпроси трябва да бъдат отнесени към съдебната власт“, допълни той.

Демерджиев коментира и разследването за Георги Семерджиев и полицайката Симона Радева. Тече проверка и в МВР.

Над 60 разпитани за катастрофата със Семерджиев, ето какво се знае вече

„След като се запознах с тези обстоятелства – че проверките са удължени, поисках проверките да приключат преди срока. Едната касае Симона Радева, друга касае неин колега“, каза Демерджиев.

Проверката е за това, че те са свързани със Семерджиев и по някакъв начин са го подпомогнали в нощта на инцидента. Проверките ще приключат на 12 септември.

„Ще бъдат оповестени дисциплинарните мерки. Дисциплинарно уволнение – това е най-тежката санкция, която можем да наложим. Има очакване, че тя ще бъде наложена на едно от двете лица“, заяви Демерджиев, но отказа да уточни за кого става дума.

Проверките били удължени до октомври „За мен това е неприемливо. Затова съкратих тези срокове“, обясни той.

По отношение на това дали полицаи са подпомагали мигранти при нелегално преминаване на границата, министърът посочи: „За повече от четирима има доказателства и за тях се работи“. Разследваните са до средно ръководно ниво. Повечето от тях са на изпълнителско ниво.

Ще побеснеете от това ВИДЕО: Мигранти с невиждано гнусна гавра с български полицай

„На някои места има данни едва ли не полицейски автомобил да ескортира автомобил с мигранти. Когато някой полицейски автомобил се е намирал в близост до автомобил с мигранти с минути и не е предприел действия, това наричам аз ескорт“, уточни Демерджиев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук