Десетки хора загинаха при пътнотранспортни произшествия в Пиринско през 2019 година, а стотици бяха ранени. Не бяха малко и тези, които по една или друга причина сами сложиха край на живота си или станаха жертва на убийство.

С наближаването на края на годината правим равносметка, която показва, че ще изпратим в историята една "черна" и тежка година, пише struma.com. 
 
Във войната по пътищата над 10 човека загинаха на територията на област Благоевград, а 300 бяха ранени.

Най-тежката катастрофа, белязала Пиринско през годината, бе тази на АМ "Струма" край Сандански през февруари, когато заради гъстата мъгла и намалената видимост, 30 автомобила, сред които 3 тежкотоварни камиона и 2 автобуса, се нанизаха един в друг във верижен сблъсък. Тогава загинаха двама, а 14 бяха ранени.

Първа СНИМКА на Димитър, който загина в жестокото меле на "Струма", но спаси живота на десетки 
 
През март младеж от Разлог загуби живота си, преобръщайки се в дере край местността "Предел", а на същото място, няколко месеца по-късно, автобус, превозващ деца се запали в движение. За щастие тогава никой не пострада. През юни 44-годишен мъж намери смъртта си на пътя Разлог-Якоруда след страничен удар с ТИР.
 
Кресненското дефиле е един от най-опасните участъци от републиканската пътна мрежа, погребал десетки. В края на октомври два ТИР-а се сблъскаха, а ударът бе фатален за един от шофьорите.

В началото на септември пък джипът на украинско семейство, пътуващи за Гърция помете автомобила на 48-годишната, майка на 2 деца, Илияна, която загина на място край симитлийското село Черниче.

Почти ежедневно съобщаваме за блъснати пешеходци навсякъде из областта, а някои от тях не оживяха.
 
Статистиката сочи, че най-честата причина за възникване на ПТП е несъобразената с пътните условия скорост и употребата на алкохол. В страната от началото на годината на пътя намериха смъртта си 574 човека. 

2019-та ще остане в историята и с няколко самоубийства, разтърсили Пиринско. Най-пресен е случаят на 46-годишната Любка - майката на 2 деца от Крупник, която се предаде на депресията и преди дни се хвърли в бунар.
 
В началото на ноември пък млад мъж от Сандански направи брутален неуспешен опит да сложи край на живота си,кълцайки се с кухненски нож където свари по тялото си. През май Благоевград настръхна при новината за намерения труп на 42-годишният Евгени, който се простреля в двора на къщата си.
 
Собственикът на дупнишката популярна каса Георги Близнаков, за да се спаси от правосъдието, се качи на високите етажи на блок в благоевградския квартал "Запад", хвърли се и загина на място. В началото на юли жена избяга от вътрешното отделение на МБАЛ Благоевград и се обеси.
 
Мъж увисна на бесилото и на дърво в парк Бачиново през февруари. Тежка диагноза подтикна възрастна жена от Кресна в началото на годината да се хвърли от скала в река Струма и да се "спасила" от опасното заболяване.

Причина за самоубийствата според психолози и психиатри са тежките, нелекувани депресивни състояния, отключени след преживян стрес и критични житейски епизоди. Болничните заведения, лекуващи такива пациенти  са пълни, изписват ги щом свърши клиничната пътека.
 
Веднъж останали без лекарско наблюдение болните посягат на живота си. Тежкият живот и безизходицата са сред основния ключов фактор за подобни заболявания, завършващи със самоубийство.  Дълъг е списъкът на хората, които загубиха живота си тази година. Загинаха млади хора, а други пък оставиха жесток спомен у близките си, избирайки сами да прекъснат живота си.
 
Тежка бе годината за стотици разплакани фамилии, загубили близките си. 2019-а бе белязана от знакови събития,които пък доведоха до промени, за които ще говорим следващите ни броеве. Добре е,че тежката 2019 си отива... и сме на прага на нови надежди в следващата 2020 година.