В украинския град Лвов, местните радикали запалиха полски автобус. Както съобщи заместник-председателят на градския съвет Игор Зинкевич на неговата страница във "Фейсбук", инцидентът се е случил миналата нощ на автогара. Преди машината да бъде запалена, тя била облепена с червено-черни националистически листовки.
Пожарникари и оперативна група на полицията пристигнали на мястото на огнения инцидент, след което пожарът бил изгасен. Никой не е пострадал в резултат на произшествието."Такива действия на неизвестни лица създават само влошаване на полско-украинските отношения, по мое мнение", заявява Зинкевич.Отношенията между Украйна и Полша по въпросите на историческата памет наскоро значително се изостриха. Във Варшава възприемат отрицателно политиката на властите в Украйна за изтъкването като герои на участниците в Организацията на украинските националисти.  През март полските националисти изгориха портретите на Степан Бандера и Роман Шукевич пред украинското посолство в полската столица.

Полша също така прие закон, забраняващ пропагандата на бандеровската идеология в страната. Същевременно страните изпитват затруднения в сътрудничеството в областта на опазването и изследването на погребенията.

Превод и редакция: БЛИЦ