Мъж, пострадал при опустошителен горски пожар в Калифорния, твърди, че пожарът е унищожил огромен изумруд, който е притежавал. Това съобщава Bloomberg.

Според съдебните документи теглото на скъпоценния камък е било 227 килограма, а стойността му е била оценена на 280 милиона долара. Според собственика изумрудът изгорял по време на пожар в лагер през ноември 2018 година.

Мъжът смята, че загубите трябва да бъдат компенсирани от Тихоокеанската компания за газови и електрически продукти, призната за виновник за пожара. Освен това той и съпругата му подали четири повторни иска за обезщетение за други щети от пожара в размер на 4,5 милиона долара.

Твърденията на собственика на изумруда предизвикаха съмнения сред юристите на Тихоокеанската компания за газ и електричество. Те отидоха в съда и се надяват да получат възможност за разпит на мъжа, както и да разгледат документите, потвърждаващи стойността на унищожения камък.

Пожарът в лагера избухна в резултат на прекъсване на електропровода, принадлежал на Тихоокеанската компания за газ и електричество. Пожарът обхвана 620 квадратни километра, унищожи около 19 хиляди сгради и доведе до смъртта на 85 души. Щетите бяха оценени на 16,5 милиарда долара. След пожара Pacific Gas and Electric Company подаде заявление за фалит.

Превод: БЛИЦ