Президентите на Украйна Владимир Зеленски и на Франция Еманюел Макрон са се договорили по телефона за включването на френски специалисти в декодирането на „черните кутии“ на сваления в Иран украински самолет. Това съобщиха от пресслужбата на президента на Украйна.
 

Зеленски и Макрон отбелязаха бързото установяване на истината за катастрофата в Иран.
 
„Държавните глави се съгласиха да включат френски експерти в декодирането на „черните кутии" на сваления самолет“, се казва в изявлението.
 
Макрон е обещал, че "ще допринесе за цялостно разследване на катастрофата за привличането към отговорност на виновните за това престъпление."
 
"Той (Макрон -ред.) заяви, че Франция вече е започнала официална процедура за съответното международно разследване в ИКАО (Международната организация за гражданска авиация)", се казва в изявлението.
 
Междувременно върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей издаде заповед, адресирана до Генералния щаб на иранските въоръжени сили, за разследване на грешките и определяне на вината на участниците в ситуацията със сваления украински самолет, съобщава агенция Fars, цитирана от световните медии.
 
„Призовавам Генералния щаб на иранските въоръжени сили да проучи грешките на тази катастрофа и да определи възможната вина (на участниците)“, написа Хаменей.
 
Освен това той „изказа дълбоки съболезнования на семействата на жертвите“.
 
Духовният лидер „призова да бъдат предприети необходимите мерки, за да се предотвратят подобни инциденти.