Около 930 хиляди къщи са останали временно без електричество поради мощния тайфун "Факсай", който през нощта е ударил Токио, съобщава електрическата компания TEPCO.

Най-малко 20 души са пострадали в съседната на Токио префектура Тиба, където обилните дъждове предизвикаха свлачище. В японската столица учебните часове са отменени, въпреки че вятърът е намалил силата си и движението на транспорта се възстановява.

На разсъмване 15-ият тайфун за тази година се е движел със скорост 25 км / ч в района на Нарита, където се намира основното международно летище в Токио. Поради стихията там са били отменени около сто полета.

Според информацията на телевизионния канал NHK, в някои райони стъклата на прозорците в къщите са изпочупени от вятъра, повалени са дървета и строителни скелета.Както отбеляза основната метеорологична агенция на Япония, налягането в центъра на тайфуна е било 960 хектопаскала. Скоростта на вятъра е достигала 216 км / ч (60 м / с). "Факсай" се насочва към Тихия океан, североизточно от Япония.

Превод и редакция: БЛИЦ