Арменският премиер Никол Пашинян обяви тази нощ, че е подписал споразумение с президентите на Русия и Азербайджан Владимир Путин и Илхам Алиев за прекратяване на бойните действия в Нагорни Карабах, предават световните информационни агенции. 

Според съобщението, публикувано във фейсбук страницата на премиера, текстът на документа е "невероятно болезнен за мен лично и за нашия народ". Пашинян пояснява, че е взел решението на базата на задълбочен анализ на военната ситуация и оценките на хората, които са запознати в най-голяма степен с нея.

Той определя тази стъпка като най-добрата при дадените обстоятелства и отбелязва, че прекратяването на бойните действия не е победа, но не е и поражение. Арменският премиер съобщава още, че в следващите дни ще направи обръщение към народа.

Малко по-късно протестиращи нахлуха в сграда на правителството в  столицата Ереван. Хората изпотрошиха вратите на кабинетите, има и изпочупени мебели. В същото време на площада пред зданието са се събрали няколко хиляди души. Чуват се и призиви недоволните да се отправят към резиденцията на премиера. 

Ивета Тоноян, депутат от Партията на проспериращата Армения, заяви, че опозицията иска оставката на премиера Никол Пашинян.

Както съобщава Sputnik Армения, Тоноян е сред протестиращите, събрали се пред сградата на правителството. Според нея на този ден е написана „най-срамната страница от историята ни“.

"Преди няколко часа ПАП и редица партии поискаха оставката на премиера. След всичко това оставката е най-малкото нещо, което Пашинян трябва да направи", каза Тоноян.

Междувременно състоянието на председателя на арменския парламент Арарат Мирзоян, пребит от протестиращите, остава тежко. Според "Sputnik Армения" линейки, които първоначално не са били в състояние да стигнат до мястото на нападението, са успели да го откарат в болница. 

По-рано стана известно, че група протестиращи в Ереван са нападнали председателя на парламента и са го пребили набили. Според съобщения в местните медии политикът е извлечен от служебната кола, бит и оставен да лежи в кръв.

Около три след полунощ полиция е влязла в сградата на правителството, а протестиращите са се оттеглили по-близо до операта. Премиерът Пашинян обяви, че ще бъде търсена строга отговорност от погромаджиите. 

Протестиращите от своя страна заявяват, че ще останат на площада до сутринта.

Според руския президент Владимир Путин договореностите ще създадат условия за дългосрочно и пълно решаване на кризата в Нагорни Карабах в интерес и на двата народа.

Путин обясни какви са условията в документа, като посочи, че в района ще бъдат изпратени руски миротворци:

"Разселените лица и бежанците ще се върнат на територията на Нагорни Карабах и прилежащите райони под контрола на Върховния комисар на ООН по бежанците. Ще има размяна на военнопленници и други задържани, както и на тела на загинали. Ще бъдат разблокирани всички икономически и транспортни връзки в региона, като контролът на транспорта ще се осъществява и при съдействието на органите на руската гранична служба."

Колегата му от Азербайджан Илхам Алиев заяви, че споразумението отговаря на интересите на арменския и азербайджанския народ.

Междувременно от руското министерство на отбраната съобщиха, че Москва изпраща близо 2 хиляди миротворци и 470 единици техника в района на Нагорни Карабах. 

Около 4 часа след полунощ първите подразделения на мироопазващото съединение от Централния военен окръг пристигнаха на летището Уляновск - Изток. За прехвърлянето на миротворческия контингент на летището е съсредоточена група военно-транспортни самолети Ил-76, се казва в съобщение на руското министерство на отбраната. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ