Братовчедката на мъжа, обвинен в най-голямото масово убийство в историята на Нова Зеландия, казва, че някогашният „нормален“ роднина има „извратен ум“ и заслужава да получи смъртна присъда за това което е извършил. Дона Кокс от Нов Южен Уелс в Австралия споделя, че "боли" да бъде свързвана с Брентън Тарант след убийството на 50 мюсюлмани в Крайстчърч.

Тарант никога няма да разбере влиянието на кървавите атаки върху най-близките му в родния му град Графтън, казва Кокс пред Sunday Night.

"Семейството му преминава през ужасно нещо заради него. А той е от ... много уважавано семейство, майка му, баща му, бяха доста високо в йерархията в общността тук" - казва тя.- Той не е възпитаван по този начин, но аз не съм тук, за да го защитавам. Ако можех да го попитам - бих го попитал защо. Как можа да го направиш?

- Трябва да имаш извратен ум, за да бъдеш в състояние да направиш нещо такова.

Майката на Тарант, Шарън, е учителка в местно училище. Тя е трябвало да бъде отведена от полицията по средата на часа, когато станало ясно за нападението.

Тя и сестрата на Тарант, Лорън, са били поставени под полицейска защита, без дори контакт с мобилен телефон с останалата част от семейството им.

Като дете Тарант е бил обсебен от оръжия и видео игри, казва братовчедката му.

Неговият баща, работещ в местна боклукчийска фирма, умира от рак през 2010 г.. Той е бил харесван от всички в общността. След смъртта на баща си, Тарант започва да пътува из Европа. 

Бабата на атентатора Тарант, Мари Фицджералд, също споменава, че внукът й е прекарвал време в обучението си с компютри и играейки компютърни игри през младостта си.81-годишната жена споделя, че все още не може да приеме, че всичко това се е случило.

"Просто е много трудно да се приеме, че някой от семейството ни би направил нещо подобно", казва бабата на Брендън Тарант пред Nine News.

"Медиите казват, че го е планирал дълго време, така че очевидно той не е с всичкия си разум."

Последният път, когато Тарант се връща у дома в Ню Саут Уелс е за рождения ден на сестра му през миналата година.

От своя страна, приятели на терориста от детството му, които все още живеят около родното му място, са заявили, че той е бил тормозен като дете заради наднорменото си тегло. Те също така са разкрили, че Тарант е бил самотник през по-голямата част от живота си.Атентаторът е играел за местния юношески отбор по ръгби, но е бил подиграван заради теглото и слабите си умения на игрището. После се контузва и започва да посещава фитнес залата, където проявява много голямо старание.

Превод и редакция: БЛИЦ