Тече разследване защо капитанът на круизния кораб „Вайкинг Скай“ е предприел рискованото пътуване въпреки предупрежденията за страхотна буря. На борда на кораба са се намирали 1373 пътници и екипаж.
 
Сигнал за бедствие беше изпратен, след като корабът бе преобърнат от 15-метрова вълна.
 
Инцидентът доведе до грандиозна спасителна акция, една от най-мащабните през последните десетилетия в скандинавската страна. Повечето пасажери, голяма част от тях възрастни хора, бяха спасени с помощта на хеликоптери, борещи се със силните насрещни ветрове.
 
Като по чудо само 28 души са били хоспитализирани и само един е получил сериозни наранявания.
 
"Рискът за пътниците и кораба е бил твърде висок", съобщиха от Морския отдел за разследване на произшествия в Норвегия пред АФП.
 
Агенцията започна разследване на инцидента, който можеше да се превърне в трагедия.
 
Основният въпрос, чийто отговор ще търсят разследващите е, защо „Вайкинг Скай“ е предприел рискованото пътуване въпреки предупреждението за страховитата буря и близо до скалистите брегове на път от Трьомсо на север, които са известни с концентрацията на произшествия.
 
Решението на финландския капитан на „Вайкинг Скай“ буди недоумение. Друг известен туристически кораб – „Костал Експрес“, получавайки сигнала за буря, е изпратил пасажерите си да пътуват със самолет.
 
Собственикът на злополучния круизен кораб отрече решението на капитана да е било взето поради финансови съображения.
 
Националният съвет по транспортна безопасност на САЩ (NTSB) предложи да участва в разследването на Норвегия, тъй като около 600 от пътниците бяха американци.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!