Руският рибарски кораб "Сянхайлинь-8", собственост на "Североизточна рибарска компания", е бил задържан от севернокорейската гранична охрана, съобщават световните издания.
Според информацията от представител на фирмата, задържането е извършено още на 17 юли в 4 часа сутринта като корабът е бил на 55 морски мили от територията на КНДР. Севернокорейските военни са проникнали на руския кораб в движение, след което са изключили средствата за комуникация и са насочили кораба с 17 членове на екипажа на борда в пристанището във Вонсан.

Представител на руската дипломатическа мисия е успял да посети заловения кораб едва на 23 юли. На моряците не се позволява да излязат от кораба. Само капитанът, неговият помощник и двама специалисти от Южна Корея са успели да излязат.

Руските дипломати са се срещнали със задържани членове на "Сянхайлинь-8" и държат ситуацията, заявил е служител на представителството на руското външно министерство във Владивосток.

От ведомството са заявили също, че са наясно със ситуацията, дипломатите се занимават с решението на този въпрос. Те са успели да се срещнат с екипажа на кораба.

Представителят на компанията е подчертал, че на кораба няма вентилация и температурата на въздуха там достига 30-35 градуса, в тази връзка изразява загриженост относно условията за екипажа.

Все още не се знае кога ще се предприемат конкретни действия от властите в Северна Корея.