Паднала мълния е причина за смъртта на седем крави в Рила планина. Това каза д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване на животните” към Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил.

По думите му сигналът е подаден от кмета на село Бистрица Кирил Огненски към официалния ветеринарен лекар. Става въпрос за открити трупове на животни в района на местността Пазар дере, която е и водосборна зона на река Бистрица.

Своевременно е докладвано на Областна дирекция по безопасност на храните, а институцията е сезирала Национален парк „Рила”, както и собствениците на животните. 

Смъртоносна мистерия с десетки трупове в местността „Пазар дере“

„Сигналът беше за намерени трупове на животни, открити на едно и също място по едно и също време. Това ни говореше, че става дума за смърт в резултат на мълния. Това са и твърденията на собствениците”, заяви д-р Емил Гъгнев, цитиран от Фокус.

По думите му поради тази причина е разпоредено наемодателите на пасищата и собствениците на животните да определят място за загробване, да извършват загробване на труповете и да извършат дезинфекция на мястото. Тези действия вече са приключили. Изготвени са съответните протоколи.

Има информация, че едно животно е останало незагробено. Поради тази причина утре на място ще бъде екип на Областната дирекция по безопасност на храните, както и представител на националния парк. Ще бъде извършена проверка на място.

По думите на д-р Гъгнев става въпрос за седем мъртви животни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!