Цял ден собственикът на рухналата при стоеж къща на ул. „Ниш” изнасяше трескаво колкото може от багажа си. Техник-механикът от ВиК Димитър Будаков бе с по-малкия си син, пише Марица бг. 


„Бързаме да изнесем покъщнина, защото всеки момент цялата може да рухне. Подизпълнителят на фирмата ни даде апартамента си, но там нямам чинии, вилици…

Една тениска нямам да се преоблека – от вчера, както ме завари положението, още съм с работния син комбинезон”, обясни г-н Будаков. 

Разказва, че преди година завършил ремонтите по старата къща от 1928 година. Оцеляла при Голямото земетресение.

Дворът на рухналия дом

Купил я е преди 8 години с парите от продадения му апартамент. 

Сега има двуетажна къща и прилепена към нея едноетажна пристройка. Вторият етаж е на друг човек, който не живее тук и така към имота има два нотариални акта. 

„С такъв мерак дойдохме тук преди 8 години. Къща с двор – уют, имаш сянка за почивка! Таман завършихме всичко миналата година и вместо да й се порадваме ни се случи това”, каза мъжът. 

Всеки момент може да рухнат и двете къщи. 

Разходите му за реновацията са около 80 хиляди лева. Тук влиза смяна на дограми, лепене на външна и вътрешна изолация, подмяна на подови настилки и обновяване на две бани и кухни.

"Само едната баня ми излезе 4 000 лева! Всяка греда от покрива на ниската къща е сменена и може да се види, че даже е лакирана”, показва той.

Към всичките си загуби добавя и мебелите по поръчка, които са част от обзавеждането. В интерес на истината през рухналите стени не се виждат мебели по поръчка.

12 стоманени греди са били забити по протежението за да попречат на къщата да се срути. Укрепването не е сработило.

Г-н Будаков ще чака да види каква оферта ще предложи като възстановяване инвеститорът. "Ако той предложи нещо, което не ме удовлетворява ще търся адвокат. Засега момчето, което е подизпълнител и е шеф на фирмата, ми предостави собствения си апартамент, за да живея там. Това е много нещо”, каза г-н Будаков.

Изпълнителят Иван Христозов обясни, че къщата е била в окаяно състояние и е цяло чудо, че не се е срутила върху работниците му.

"Не знам къде са отишли тези 80 хиляди лева, но къщата бе една развалина - крепеше я съседната, която бутнахме. добре че не уби някой от работниците ни", каза г-н Христозков.

Съпругата му е трудоустроена, а на него му остава повече от година да направи 64, за да може да се пенсионира. 

Оглед на мястото на инцидента показва, че е направен опит теренът да бъде укрепен със стоманени профили.

12 от тях са забити по протежението на къщата от 1928 година. Зад тях е била наредена стена от дъски, които е трябвало да спрат сриване в изкопа. 

Ул. „Ниш” е опасана с предупредителни ленти от двете страни. 

Охранител на „Алфа СОТ” пази да не минават коли и велосипедисти.  

„Има опасност да се срути къщата и оттам да пострадат много хора”, обясни охранителят на улицата. 

Снимки: Марица бг