Силното земетресение днес в Турция, в 13.51 часа българско време, с магнитуд от 6,7 по Рихтер, по определение на българските сеизмолози, е в много сеизмичен район и е усетено почти в цяла България - по високите етажи на сградите. Това коментира пред БТА доц. Петя Трифонова - заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

ВИДЕО показа чудовищното земетресение в Турция, спасиха жена като по чудо

Тя уточни, епицентърът на земетресението е на около 550 километра от София. "Имаме сведения, че земетресението е усетено по високите етажи в София, Русе, Варна, Бургас и в други български градове. Опасност за страната ни от това земетресение няма, защото сме достатъчно далече от епицентъра му", обясни доц. Петя Трифонова.

По думите й данните за земетресението, определени от сеизмолози от различни страни, варират от 6,5 до 7 по скалата на Рихтер.

"Епицентърът на земетресението се намира в морето - югозападно от Измир, на границата между Турция и Гърция", обясни доц. Петя Трифонова. Тя съобщи, че вече има над десет последващи трусове с магнитуд над 4.

Извънредно! Цунами заля Измир след убийствения трус, има срутени сгради! ВИДЕО

"Това е много силно земетресение и вероятно ще има щети и ранени в Турция", прогнозира заместник-директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!