Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания пристигнаха в най-силно засегнатата от урагана „Майкъл” част на Флорида днес. 

Президентската двойка бе посрещната от губернатора на щата Рик Скот, когато Тръмп нарече „велик губернатор". Републиканецът благодари за отпуснатата федерална помощ, която е поискал.

Тръмп и съпругата му обиколиха с хеликоптер пострадалите райони. 

Ураганът „Майкъл” от категория 4 по петстепенната скала на Сафир-Симпсън порази северозападната част на щата с ветрове със скорост до 250 км/ч. Над 190 000 жилищни и бизнес сгради останаха без електричество.

Стихията премина през териториите на четири щата и причини смъртта на най-малко 18 човека. Десетки хора са в неизвестност. Спасителните служби предполагат, че броят на загиналите може да се окаже по-голям.

От канцеларията на губернатора казаха, че са мобилизирани над 170 човека за издирвателни и спасителни дейности, включително седем екипа по водно спасяване и близо 300 линейки. 

Застрахователните щети от урагана ще бъдат на стойност между 5 и 10 милиарда долара, сочи прогноза на компания за моделиране на рискове. В тази сума не влизат загубите от застраховки срещу наводнения и щетите на незастраховано имущество.
  Източник: Нова телевизия

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!