Най-мощният ураган от близо три десетилетия насам, който се очаква да удари Източното крайбрежие на САЩ, продължава да набира сила. Очаква се "Флорънс" да достигне сушата в четвъртък, в югоизточната част на Северна Каролина. Метеоролозите предупреждават, че стихията може да предизвика големи наводнения. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в специално обръщение предупреди, че ураганът "ще бъде един от най-силните, които сме виждали с огромни количества вода". Във връзка с това той призова жителите в райони, които попадат в извънредната ситуация да се евакуират и да спазват указанията на местните власти.  

"Ние сме се подготвили за урагана, както никой друг в историята... Ние не жалим средства", каза Тръмп на съвещание по подготовка за стихията, съобщи пресслужбата на държавния глава.

"Флорънс" достигна четвърта категория от общо пет, като скоростта на ветровете е до 225 км/ч. Вирджиния, Мериленд, Южна и Северна Каролина, както и столицата Вашингтон обявиха бедствено положение. Заповед за принудителна евакуация беше издадена за повече от 1 милион души. На пътя на урагана са и места, на които живеят десетки хиляди българи.

Бурите, които бушуват из северната част на Атлантическия океан в момента, са три – „Хелън”, „Айзък„ и „Флорънс”. Тропическата буря „Айзък“ напредва на запад към Малките Антили в Карибския басейн. Очаква се да ги удари рано в четвъртък с проливни дъждове и скорост на ветровете до 110 км/ч.

Ураганът „Хелън” със скорост на ветровете до 170 км/ч постепенно отслабва. В момента се движи на северозапад. По пътя му са Азорските острови, които трябва да достигне в събота.

Най-силната буря в северния Атлантик - „Флорънс“, напредва към югоизточното крайбрежие на САЩ със скорост около 30 км/ч. Прогнозите на този етап са „Хелън” да удари САЩ в района на Северна Каролина в четвъртък. Поривите на урагана достигат над 200 км/ч.

Източното крайбрежие на страната се бори с последиците от подобни стихии всяка година. Градовете, определени като най-уязвими при подобни бури, са Маями, Ню Йорк, Джаксънвил, Чарлзстън и Норфолк. В Маями например, над 700 000 домове и обществени сгради са в потенциален риск от наводнение. За Ню Йорк анализаторите изчисляват, че буря като „Флорънс” би могла да надигне вълна, която да наводни 800 км от териториите по бреговете. В най-лошия случай „Флорънс“ ще потопи обширна територия по крайбрежието. Някои модели чертаят прогнози, при които валежите в пика на урагана могат да достигнат количества от над 600-700 л/кв.м.

Очаква се на много места да спре електроподаването, заради изтръгнати от земята стълбове. Има опасност да бъдат отменени полети от много летища.
Щатите по крайбрежието вече обявиха бедствено положение. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!