Земетресението с магнитуд 7.0, което разтърси Аляска, нанесе сериозни щети на пътища и друга инфраструктура, предаде ДПА.

Епицентърът на труса е бил на 13 км северозападно от най-големия град на щата, Анкъридж, и на дълбочина около 43 км, съобщи Геофизическият институт на САЩ.

На пресконференция във Вашингтон сенаторът Дан Съливан заяви, че за момента няма данни за загинали или сериозно пострадали, но са нанесени тежки щети на инфраструктурата в Анкъридж, който е с население около 300 000 души.

Земетресението е било усетено на разстояние от 600 км. То е било последвано е редица вторични трусове, десет от които са били с магнитуд над 4, а три с магнитуд над 5.

Много пътища и мостове са затворени. Полицията на Анкъридж прикани местните жители да не ползват пътищата, ако не им се налага.

Сенатор Лиса Мъркауски заяви, че земетресението е засегнало основните пътища в и около Анкъридж и че се наблюдават прекъсвания на електроподаването и повреди на газопроводи.

Общинското електроразпределително дружество на Аляска заяви, че между 7000 и 10 000 от клиентите му са без електричество.

Път, който води до международното летище на Анкъридж частично се е срутил. Самото летище за кратко бе затворено, но вече е възобновило работа. Железопътният транспорт обаче продължава да е спрян.

Губернаторът на Аляска Бил Уокър обяви извънредно положение и съобщи, че е в пряк контакт с Белия дом.

Президентът Доналд Тръмп изрази в Туитър подкрепата си за жителите на Аляска и обеща, че федералното правителство "няма да пести средства" за справяне с последиците от земетресението.