Земетресение от 7 по Рихтер и последвало цунами удариха бреговете на Турция, близо до Измир, и гръцкия остров Самос. Все още никой не може да даде реална информация за мащаба на трагедията

 Епицентърът труса е на 14 километра от остров Самос, в гръцката част на Егейско море, предава БНова тв.


Свидетели разказват, че земята се е люляла в продължение на 30 секунди. Има сериозни разрушения и рухнали жилищни сгради. До момента има 12 жертви и над 400 ранени в Турция, но опасенията са, че броят им ще расте. 
The rubble of a flattened building is seen from the air as night falls over Izmir, Turkey, after the city was hit by an earthquake

„Мислех, че земята се е разцепила. В този момент не можеш да мислиш. Всичко, което се опитваш да направиш, е да излезеш. Навсякъде падаха сгради. Наистина се паникьосахме и успяхме да излезем в последния момент”, разказа жител на Измир.

„Говорех с един човек и усетих как всичко започва да се тресе. Изведнъж съседната до нас сграда рухна”, разказа друг жител на града.  

Минути по-късно камери успяват да заснемат как морето се отдръпва и повлича със себе си закотвени яхти. Последвала и приливна вълна.

„Имаме над 20 рухнали блока. Не се знае още колко жертви и колко ранени има вътре. Една от рухналите сгради е 9-етажна, вътре е имало 128 апартамента”  , каза Валентин Дончев, завеждащ консулската служба в Истанбул.

Екипът ни успя да се свърже с Ибрахим Айоглу, който в момента на труса е в България, но семейството му е в Измир. Минутите, докато успее да се свърже със синовете си, били страшни.

Heavy lifting machinery is used to sift the rubble of a collapsed building in Izimir, Turkey, after it was hit by an earthquake

 „Чух се с децата ми. Те са добре, но паниката е голяма. Дай боже да не се случи нещо по-лошо”, сподели мъжът.

Спасителната акция на терен тече с пълна сила. На много места има хора, които са затрупани под отломките. Спасените вече са над 70.

Земетресението отне животи и в Гърция. Там се съобщава за две загинали деца. Осем души са настанени в болници.  На Самос и на остров Хиос има много срутени сгради.

Министърът на гражданската защита - Никос Хардалиас, отлетя спешно за острова с лекарски екипи. В случай, че жителите не могат да останат по домовете си, те ще бъдат настанени в хотели.

Трагедията наложи временно политиката да остане на заден план. Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис е разговарял с турския президент Реджеп Ердоган. Двете държави си обещаха взаимна помощ.

У нас, трусът е усетен по високите етажи в цялата страна. Сеизмолозите от БАН определиха земетресението като особено силно за нашите географски ширини.

Малко след 14.00 ч. телефоните в Института по сеизмология прегряват от обаждания.

„Оказва се, че навсякъде в България по високите етажи хората са усетили труса.  Земетресението е доста силно за нашите географски ширини и няма начин да не бъде усетено в по-широк диапазон”, каза проф. Николай Милошев.  

Вторичните трусове от епицентъра на земетресението също са достигнали до територията на страната ни, но заради слабия им магнитут повечето не са били усетени.

 „Тази серия ще продължава доста дълго време. Нищо страшно не би трябвало да има за България, далеч сме”, каза проф. Милошев.

Трусът е стреснал жители на Хасково, някои от които са напуснали жилищата си веднага.

„Усети се силно, живея на последния етаж в блока. Земетресението беше хоризонтално. Знаем как да действаме. Учили са ни да заставаме под вратите”, разказа жител на града.

Макар и по-слабо, земетресението е усетно и в Пловдив. До момента сеизмолозите ни са регистрирали серия последващи трусове.

„Имало е над 15 вторични труса. Нормално е, земята трябва да се успокои. Така, както в момента протича следтрусовата серия, се предполага, че постепенно нещата отиват към затихване”, смята проф. Милошев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!