Волтова дъга, получила се при съприкосновение на изработена от карбон въдица и елмрежата над жп линия, е станала причина за гибелта на 69-годишен жител на Сливен.

Трагичният инцидент е станал около обяд в неделя в близост до село Чинтулово, където рибарят и негов приятел пресичали коловозите на път за избраното от тях местенце на брега на река Тунджа, потвърдиха от ОД на МВР.

Смъртта на въдичаря е настъпила за броени секунди въпреки опита за придружаващия го да му окаже помощ, повиканите по телефона медици само констатирали леталния изход, уточнява "Монитор".

За аналогичен инцидент с 52-годишен сливналия от 31 октомври 2018-а припомнят местни въдичари. Трагедията се разиграла в землището на село Съдиево при преминаване на жп коловози.

Един от първите, за които има информация е от 2014-а на т.нар. Пресевни край мъглижкото село Зимница, когато заплетена корда в жици на далекопровод са станали причина за тежко обгаряне на 30-годишния Сашо Балабанов. Животът на младия мъж е бил спасен от специалистите в пловдивската клиника по изгаряния, но травмата му е останала за цял живот, въпреки няколкото операции, които са му били направени.

Средно по 3-4 такива инцидента с фатален изход има годишно, коментират запалени рибари, далеч повече били отървалите се с повърхностни изгаряния по ръцете и тялото. Всички са категорични, че карбоновите въдици са опасни дори при липсата на гръмотевици по време на риболова, причината била в натрупаното статично електричество или в близостта на далекопроводи.