Над изгорялата парижка катедрала Нотр Дам е надвиснала небесна заплаха, написа британският в. Сън. Според главния архитект на храма Филип Вилньов историческата сграда може да бъде повредена от обилни валежи.

"Прогнозата за времето през идващите дни е тревожна. Синоптиците смятат, че върху нашия град ще се изсипят порои. Обилните дъждове, придружени със силни ветрове, може да нанесат още щети на катедралата", е заявил той.

Както БЛИЦ писа още след потушаването на пожара експерт обясни, че използваната от пожарникарите вода може да се окаже фатална за католическия храм.

"Дървото е толкова напоено с вода, че не може да се запали, но стените не са били предназначени да поддържат толкова голяма тежест. Така че стените могат да се пропукват и цялата конструкция да се срине заради тежестта на дървото, тъй като става твърде тежка за първоначално построената зидария", посочи експертът Филип Шарлие и допълни "Теглото на мокрото дърво може почти да се удвои в сравнение със сухото дърво и тъй като голяма част от дървесината в някои от конструкциите на Нотр Дам се суши в продължение на около осем века, дървото „попива вода като гъба“,

Припомняме, че огромният пожар избухна в историческия храм на 15 април. Огнената стихия унищожи части от покривната конструкция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!