Кметът на Хасково Добри Беливанов свика Кризисния щаб на заседание, за да се анализират щетите от проливния дъжд от снощи. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
 
В заседанието участваха представители на пожарна, полиция, „Общинска полиция“, ВиК.
 
Както БЛИЦ съобщи, за по малко от час в Хаково снощи са паднали 62 литра дъжд на квадратен метър. Огромното количество вода е нанесло щати най-вече по уличната инфраструктура, има наводнени магазини, мазета подземни гаражи.
 
Няма бедстващи или пострадали хора, няма прекъснати пътища до села в общината. Всички улица в града са проходими, отчете щабът. Установено е пропадане на част от мост над дере по бул „Никола Радев“ (пътя за кв. „Болярово“).
 


Свлякла се е земна маса в участък от около 6-7 метра от тротоара на пътя, подкопан е с около 20 сантиметра и асфалтът. Това наложи ограничаване на движението в този участък на платното, защото има вероятност да пропадне. От Общинско предприятие (ОП) „Екопрогрес“ поставят необходимата сигнализация със знаци и ограничителни ленти в участъка.
 
Наводнени приземни етажи на къщи има на улица „Пионер“, където проблем се създава от недостатъчен дебит на канализацията и запушване с боклуци от близкото дере. Там ще бъде изпратена техника от ОП „Екопрогрес“ за да изчисти инертните материали, а от ВиК-Хасково ще осигурят машина „Вома“ за почистването на канализацията.
 


От пожарната продължават да отводняват мазета, асансьорни шахти и подземни гаражи. Към този час се изпомпва водата с дълбочина над два метра от комплекс „Ривърхаус“, отводняват се още помещения на улица „Тутракан“.
 
Повече от 20 отводнявания са извършили от снощи до днес служителите на пожарната. Отстраняват се паднали дървета на улиците „Ихтиман“ и „Драгоман“. Общо 110 сигнала са получени снощи от дежурния в Община Хасково. Част от тях са на граждани, други са предадени чрез тел 112.
 
Без ток са били селата Нова Надежда и Узунджово, прекъсване на електричеството е имало и в хасковските квартали „Куба“, „Любен Каравелов“ и „Ручока“. Още снощи електрозахранването е възстановено. Наводнени са денонощен магазин до Бизнесцентъра, магазин за цветя до Бизнесцентър 2, магазин за авточасти на бул „България“. Свлякла се е ограда на двор на улица „Кавала“ 15.
 


Има сигнал за наводнен сватбен салон до сградата на ПГТАТ „Н. Вапцаров“ (Автото). В момента на наводнението в салона е имало сватбено тържество.
 
Получени са сигнали за отнесени от водата автомобили. Такава кола на улица „Акация“ се е блъснала в няколко други, паркирани на улицата. Водата е повлякла автомобил до сградата на ОДМВР в Хасково.