Земетресението, регистрирано в 7:03 часа, е от 3.5 по скалата на Рихтер, съобщи първо Агенция БЛИЦ. Трусът е 10 пъти по-слаб от този в 22:08 снощи (4 по Рихтер), но за втори път в рамките на по-малко от 12 часа уплашени столичани излязоха по улиците.
Второ земетресение бе регистрирано в София в рамките на по-малко от 10 часа. Вторият трус в столицата е регистриран тази сутрин в 7:03 часа и е с магнитуд 3.5 по скалата на Рихтер, потвърдиха пред БЛИЦ от Геофизичния институт на БАН. Епицентърът на земетресението е на 11 км южно от София и 22 км източно от Перник. До този момент няма данни за пострадали и материални щети. От Геофизичния институт на БАН уточниха, че през следващата седмица се очакват вторични трусове, които ще са от степен около или под 4 по скалата на Рихтер.

По официалните данни от Европейския средиземноморски сеизмологичен център вторият трус в София е с магнитуд 3.3 степен по скалата на Рихтер и е регистриран в 7.03 часа, а не в 7:05 както тръбят повечето медии. Координатите на земетресението са: 42.59 с.ш.(северна ширина); 23.3 и.д (източна дължина), а дълбочината на огнището 2 км. Европейският център посочва за епицентър района на село Кладница на южния склон на Витоша. До този момент няма официална информация от българските институции за силата на труса.

От Гражданска защита отказаха категорично да дадат каквато и да е информация, като затвориха повече от демонстративно телефона при позвъняването от Агенция БЛИЦ. 

Земетресението от снощи в 22:08 часа бе със сила 4 степен по скалата на Рихтер. Трусът бе съпътстван от два тътена. Земетресението продължи около 2,5 секунди. Трусът бе усетен на територията на цяла София.

След труса имаше проблеми с мобилните комуникации и интернет. В някои от жилищните квартали уплашени граждани бяха излезли навън в градинките пред блоковете. Няма аварии във ВиК системата, нито в електроподаването на града. От Столичния инспекторат съобщиха, че няма регистрирани повреди по сградите в столицата.

Голям брой столичани са получили уплах, разтревожени граждани са се обаждали и в "Гражданска защита". Хора по пижами можеха да се видят в софийските квартали. Някои казаха, че ще спят във вили или при роднини близо до София, повечето обаче се върнаха по домовете си доста бързо. Перничани от местния квартал "Ралица" са съобщили, че трусът е бил усетен и там. Дори хора от Червен бряг разказаха, че са почувствали макар и леко земетресение.

Трусът е усетен най-силно в южните квартали на града. От "Гражданска защита" съобщиха, че земетресението е било само на територията на София. В центъра излязоха зрителите на Киномания от НДК. Клиенти и гости на кафета, ресторанти и барове също напуснаха заведенията и излязоха на открито. От Националния медицински координационен център казаха за БЛИЦ, че засега не са получили никакви сигнали за пострадали граждани. От Мобилтел съобщиха, че няма нанесени поражения на мрежата на оператора. В 23.30 часа е било регистрирано земетресение в Южна Гърция със степен 3, 2 по скалата на Рихтер.

Преди два дни пред Агенция БЛИЦ жената скенер Мая Попова каза, че очаква земетресение в района на Югозападна България. Снощи то стана факт.
Според информацията на Европейския-средиземноморски сеизмологичен център координатите на земетресението са: 42.57 с.ш.; 23.19 и.д., дълбочина на огнището 2 км. Европейският център посочва за епицентър района на село Кладница на южния склон на Витоша. Но позициониран според Google Earth епицентърът на земния трус, с тези координати, е на около 30 км северно от център на София, в района на град Своге. Земетресенията с магнитуд 4 спадат към категорията на слабите и на територията на нашата страна се наблюдават в интервал от 5 до 10 години.

Металургичният комбинат "Кремиковци" функционира нормално, стената на язовир "Искър" е в нормално експлоатационно състояние, съобщи оперативният дежурен от Министерството на извънредните ситуации.

Последното земетресение, усетено в София, бе с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер. То бе регистрирано на 3 юли тази година в следобедните часове на деня, като епицентърът на земетресението бе на около 10 километра югозападно от столицата.

Преди това, на 22 юни, за ден имаше две земетресения, регистрирани на територията на Благоевград. Единият трус бе с магнитут 3,2 по скалата на Рихтер, усетен на територията на Благоевград, Симитли и Кресна, с епицентър на около 70 километра в посока юг-югозапад от столицата. Друго земетресение със същия магнитуд бе регистрирано на територията на община Благоевград на 22 юни вечерта с епицентър 85 километра югозападно от София.

Столичният кмет Бойко Борисов призова гражданите да запазят спокойствие. "Създали сме необходимата организация от нашите дежурни, Столичния инспекторат и районните кметове. Поддържаме връзка с БАН и Сеизмологичния институт. Държим връзка с дежурните по Пожарна и Гражданска защита. Молим гражданите за спокойствие", заяви след снощния трус кметът на София Бойко Борисов. /БЛИЦ