„Всяка порода си има предназначение. Някои са водачи, други са спасители и т.н. Не е до това дали е ротвайлер или нещо друго. Хората си взимат кучета, които не са способни да гледат”. Това каза Алина Дуарте, собственик на добермани, в ефира на „Събуди се”. Заедно с Явор Гечев от „Четири лапи” и Александър Георгиев, собственик на училище за кучета, тя коментира темата с кучешката агресия. Проблемът е отново в публичното пространство заради инцидента в Железница, при който деца и дядо им бяха нахапани от безпризорни ротвайлери.

„Няма места където да си разхождаме кучетата. Ако кучетата не тичат те се разболяват. Може би трябва да се направи предаване, в което да се обяснява на собствениците какво трябва да правят” допълни Дуарте.

„Това, което знаем, е че кучетата са чепирани. Този случай на агресия е изключение. След този инцидент инспекторите ще тръгнат да правят проверки по парковете. Ще отчетат, че всички кучета са чепирани, че всичко е точно и се приключва до там – всяко чудо за 3 дни”, каза от своя страна Явор Гечев.

По думите му нямало никакъв контрол върху придобиването на домашни любимци. Всеки можел в интернет за 150 лв. да си купи куче. Нямало контрол и върху развъждането. Всяко едно животно след определена възраст можело да бъде с нанесени психически травми. Нямало никакъв контрол също върху търговията и отглеждането. „99% от кучета, продавани в интернет не са породисти – те са плод на домашно развъждане, плод на абсолютно непрофесионална развъдна дейност и търговия с цел някой да изкара пари”, заяви той.

Александър Георгиев, смята, че големите животни изискват постоянен контрол. „Много рядко ми се случва, хората да знаят особеностите на породата. Собствениците все по-често се интересуват как да възпитават кучетата, но трябва да има и нормативна база, която да изисква това”, добави Георгиев. Той каза още, че и най-доброто куче може да бъде предизвикано. Трябвало да бъде създадена култура на поведение в хората. Не всяко куче приемало да бъде навлизано в личното му пространство.

Темата коментира и Иван Пасков, обучаващ кучета. „Причини кучето да е агресивно може да има много. Предимно това са човешки грешки – недостатъчно социализация в ранна възраст на кученцето, незапознаване с други животни, несоциализиране с хора и неправилно отношение”, смята Пасков.