32-годишен жител на павелбанското село Долно Сахране беше спасен по чудо от интердисциплинарен екип на старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ след като е бил докаран по спешност с буквално срязана от стъкло шия и увреден от острието бял дроб, информира "Монитор". 

Инцидентът с младия мъж е станал на 5 август докато Кемал Рамадан ремонтирал остъклена тераса на висок етаж в центъра на Казанлък.
Внезапно огромно парче стъкло се откъсва и забива вдясно от ключицата, острието потъва дълбоко в тялото и засяда буквално в белия дроб.

Мъжът, който от доста години се занимавал професионално с алпинизъм и е активист на клуба по спелеология при ТД „Орлово гнездо“  увиснал на осигурителното въже и само случайността го спасила от почти сигурна смърт, разказват очевидци на случилото се.

Парамедиците от спешния център в Казанлък успели да тампонират раната, но междувременно  Кемал загубил близо 3,5 л кръв, разказва д-р Христо Запрянов от клиниката по съдова хирургия в Стара Загора, който е бил дежурен при пристигането на линейката. Острият ръб на стъклото срязал няколко от вените, включително и юголарната, при махането на тампона кръвта изригнала като фонтан.

Операцията продължила близо два и половина часа, на пациента били прелени 8 банки кръв, междувременно излезли и резултатите от бързия тест за COVID-19, откъдето станало ясно, че съвсем наскоро е преболедувал,  но без да има симптоми.

Заради тежкото нараняване и сложността на операцията в спешно сформирания екип са се включили освен д-р Запрянов още шефът на клиниката проф. Таньо Кавръков, специализантът д-р Лефтер Насто, д-р Даниел Вълчев, д-р Николай Колев и анестезиолозите д-р Петко Михайлов и д-р Тинка Расолкова.

Седмица след операцията състоянието на Кемал Рамадан и вече стабилно и се очаква скорошното му изписване.