В мрежата се появи видео на американския телевизионен канал Си Ен Ен, как подводницата Hartford от ВМС на САЩ по време на учение за нанасяне на изненадващ удар по Русия замръзнала в ледовете на Арктика. Подводницата не успяла да изплува, за да нанесе условен удар в хода на тактическо учение. 

Според плана на маневрите в упражненията двете подводници Hartford и Connecticut трябвало да излязат на повърхността и да нанесат условен удар по противника. И двете подводници са оборудвани със стелт технологии, въоръжени са с крилати ракети и са сред най-съвременните в американския флот. 

"Тези учения се провеждат, за да се оцени оперативната готовност в Арктика, да се разшири опитът в региона, да се подобри разбирането на околната арктическа среда и за по-нататъшното развитие на отношенията с други служби, съюзници и партньорски организации", се казва на страницата на списанието на ВМС на САЩ във Facebook.

Очевидно обаче американците са забравили за още едно "тайно оръжие" на Русия - студове, както и за дебелия слой арктически лед, гласи коментар под видеото.

Осведомителните агенции съобщават също така, че американският флот е получил нова многоцелева атомна подводница USS Colorado Virginia. На базата на подводния флот на ВМС на САЩ в град Ню Лондон, Кънектикът, се състояла тържествена церемония по пускането на подводницата в експлоатация.

Превод: БЛИЦ