Невъзможността да се проведе качествен разговор взривява вече втори пореден парламент. Ако и в третия партиите не излязат от тийнейджърския си период и не се научат да говорят, то и той ще бъде обречен предварително.

За това предупреди в интервю в предаването "Неделя" 150 по БНР Александър Симов от БСП. Той определи себе си като политически наивник, който е вярвал, че може да се постигне съгласие за макар и временно управление в 46-ото Народно събрание.

Относно идеята с десни инструменти да се постигат леви цели и резултати, анонсирана от Кирил Петков, Александър Симов коментира, че в тази ситуация е добре да си част от партия, която има дълга история и се е сблъсквала с подобен феномен преди. „Ние тази мотика сме я настъпвали и още носим синините от нея.“


Според него точно тогава имаше хора, които ни казваха, че ето, ние въвеждаме дясна мярка, която ще постигне леви цели. И така с десни инструменти ние изведнъж постигаме някакво ляво чудо. Всичко това се оказа абсолютен абсурд, една красива измама, която така и не сработи, посочи Симов.

По думите му плоският данък съвсем не се оказа магическото средство, което всички мислеха, че ще реши проблемите с бедността у нас. В България, а и в света с десни мерки постигаш десни цели. Това е тъжната истина, призна Александър Симов.

Във връзка с политическия проект на бившите двама служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, Симов заяви, че не смята, че профилът на двамата мъже е ляв. Ако някой трябва да се чувства „заплашен“, това е градският десен избирател, който е показал през последните години, че обича да гласува за новото и лъскавото, предупреди Симов.

Според него живеем в раздрана от интриги и политически проблеми среда, в която надеждата е основният фактор, посочи Александър Симов. Симов не изключва леви избиратели да подкрепят новия политически проект на досегашните служебни министри, но не го отчита като конкуренция в лявото пространство.

Той на мнение, че извън камерите и телевизионните студия представителите на тази нова политическа сила действат с инструментите на статуквото. „Тук виждаме един малко подземен механизъм, на който нямаше как да не реагираме. Тук не говорим за ухажване, вече виждаме откровен опит за купуване на регистрация, за купуване на партии, за купуване на някакво влияние", категоричен бе Симов.

Той посочи, че политиката не е борса, това не е поредната бизнес сделка, която да можеш да осъществиш. Още преди да проведат някакви идеи, да покажат хора, с които да спечелят доверие, виждаме как новите лица много мрачно напомнят на някои минали действия, които изведоха хората на улицата.

В анализ на данните от последните социологически проучвания Александър Симов отбеляза, че доверието в БСП се запазва. Първия резултат на ГЕРБ той отдава на непостигането на промяна.

Той увери, че БСП стои зад президентската двойка за втори мандат Радев-Йотова. „Не допускам БСП да има друг кандидат за президент", подчерта Симов.

Той смята, че ще е проблем за БСП, ако президентството стои зад друга партия. „Ако ГЕРБ имаха такъв митичен, популярен, всеобщ любимец като кандидат за президент, отдавна щяха да са го изкарали и да го въртят по всички телевизии. Според мен е точно обратното – ГЕРБ имат проблем с кандидата си за президент и заради това не го обявяват“, каза още Симов.