„Трудно е да се каже кои избори ще са по-лесни от организационна гледна точка за ЦИК. Плюсовете за избори две в едно са, че няма да се налага двукратна модификация на софтуера на  машините за гласуване“, каза пред БНР Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

„От друга страна това ще позволи подготовката на машините и за страната, и за чужбина - това да се направи в складовете още, тоест логистиката значително ще се опрости.

Минусът е, че гласуването ще е по-дълго и че няма да са достатъчно машините. Иска ми се да има поне по две машини в по-големите секции.

Доколкото ми е известно, бихме могли да осигурим още до около 2400 машини. Така ще имаме над 13 500 хиляди секции общо, което ще ни позволи в големите секции да има по две машини.

Най-трудният технологично вариант ще е, ако имаме не две в едно, а три последователни седмици избори. Но така или иначе ЦИК ще се справи и в двата случая", посочи Томов.

По думите му в чужбина трябва да има машинно гласуване в около 250 секиции. Там обаче, ако имаме три последователни избора, времето ще бъде много ограничено, смята Томов.

"Може да се стигне до разрешаване на хартиено гласуване в отделни секции, за да има нормални условия за гласуване", посочи говорителат на ЦИК. Според него е много важен въпросът да се осигури сигурност на процеса на гласуване с машините.