"Правителството на Радев предложи увеличаване на разходите с 1, 8 млрд. лева и нито лев за образование. Нула лева и на последно място. Това е отношение им към сектора" - това написа в социалната мрежа фейсбук Красимир Вълчев, бивш министър на образованието и науката. 


Преди месец и половина по време на обсъждането на актуализацията на бюджета, с колеги от парламентарната група на ГЕРБ – СДС внесохме предложение за планиране на допълнителни средства за тестване на учениците и студентите и за закупуване на въздухопречистватели за учебните помещения.

 Отхвърлиха го. Защото го предлагаме ние и защото образованието им е последната грижа.

Правителството на Радев предложи увеличаване на разходите с 1, 8 млрд. лева и нито лев за образование. Нула лева и на последно място. Това е отношение им към сектора. Очаквам след 7 дни – на 1-ви ноември, всички тези умни и почтени политици, начело с Радев, цял ден да ни говорят колко е важно образованието и какъв голям приоритет е за тях.

Но както е казано в Светото писание: „По делата им ще ги познаете“.

Вчера правителството на Радев заяви, че щадящите тестове са възможност да не се затварят училищата и че финансовия министър ще търси средства да ги обезпечи. Нещо, което родителски и професионални организации в образованието поискаха още през август.

А други европейски държави го организираха. Вместо това, цяло лято писаха планове и сценарии, за да се затворят в крайна сметка единствено и само учениците.

Що се отнася до предложението за въвеждане на зелен сертификат за учители, мнението ми е, че мярката е неприложима за системата на училищното образованието и може да се окаже още един параван за затваряне предимно или само на училищата. Не мога да представя как ще се организира учебен процес с една трета учители в училище и две трети преподаващи от вкъщи.

Дано да ми е ограничено въображението и да не съм прав, а в Министерството на образованието и науката да си го представят и да са проиграли всички детайли.