"Мисля, че БСП може много повече, можем да дадем ново лице, коренно различно нещо, a не непрекъснатите скандали. Лявото е това, което може да спаси държавата", заяви председателят на БСП София Крум Зарков, в предаването "Лице в лице" по bTV.

Той потвърди, че ще участва в изборът за председател на БСП. Според него няма проблеми с процедурата, проведената реформа с пряк избор на председател е правилната.

"Не е вярно, че съм привърженик на Истанбулската конвенция. Това което е вярно, е че съм настоявал тя да не бъде знамето на нашата партия. Автентична лява партия като БСП има далеч по-важни проблеми в една страна раздирана от бедност", заяви социалистът.

Според него джендър манията в която се бориш с измислени врагове не е най-важното нещо в държавата, а това са корупцията и бедността.

"Не мога да отговоря за формулата за преговорите, която изнесе Румен Гечев, нямам никаква представа. Това не е първата коалиция, която ще се съставя в България. В най-деликатната част от разговора в които ще се говори за имена и министерства, не бива да се говори за феодални министерства, което в миналото създаде доста сериозни напрежение" , каза той по-отношение преговорите за коалиционен кабинет.

Трябва новото мнозинство да запази приоритетите на техните партии и да действа заедно, а не на парче. Въпрос на обща атмосфера и разбирателство. Ние трябва да имаме разбирането, че гоним общи цели. Обратният подход, който просто разделя много бързо ще породи конфликти и скандали. 

Подходът който беше приет беше да се говори първо за политики по публичен начин, останах впечатление за добронамереност и разпознаваемост на различните идеи. Въпреки много приказки защо в мола - в България витаят подозрения за задкулисие. 

Той обяви, че не би поел министерски пост в бъдещо правителство. Вместо това, неговият приоритет е задачата на БСП да бъде автентична лява партия.

"Как може аз да съм човек на Румен Радев?! Колкото съм джендър, толкова съм и кандидат на Румен Радев за председател на БСП", отговори Зарков на въпрос на водещата Цветанка Ризова, че има версии Зарков да е кандидат на президента за шеф в соцпартията. "Че ще има конспирации и тролски, не ме учудва, достатъчно дълго време съм в политиката, но това не вреди на мен а на партията. Трябва да покажем, че БСП не е само скандали и обвинения", допълни той.

"Аз съм отборен играч и в тези преговори имах роля като част от един екип. Това правителство трябва да се случи и то трябва да получи от този дух, който се случи в последните няколко месеца. Мога да кажа, че извън хората които са публично известни, БСП има цяло поколение млади, подготвени хора, които са готови също да кажат своите думи, а не замерят другарите си с кал", завърши политикът от левицата.