Всеки е свободен да прави политически проекти, но ще изчакаме още малко да видим дали ще стане факт. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпрос относно евентуалните бъдещи политически проекти с участието на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков.

"Партиите на протеста се занимават с това кой къде ходил, какво правил, какво пазарувал. Служебни министри вместо да отговарят адекватно на тези проблеми, се занимават с партийно строителство", коментира Нинова пред БЛИЦ по време на посещението си в Сопот днес.

"Недоумявам от тази политическа лудост, която обхвана държавата. Най-важният въпрос за нас е социалният, при положение, че много хора са на улиците - ето земеделци протестират справедливо за обезщетения, хора, които са построили пътища, изработили са си заплатите и не са ги получили, и протестират справедливо за тях, ресторантьори, хотелиери протестират, искат мерки и обезщетения при затваряне...

Доста напрежение социално в цялата държава - цените растат нагоре, доходите стоят, тоест инфлацията вече ги изяде, за нас това е реалният проблем в държавата", обясни Нинова.

Според нея, решенията са лесни, стига да има разум и отговорност.

"Първо - с всички налични ресурси и с актуализирания бюджет във вторник, в което вече сме сигурни, да се изплатят заплатите на работниците, обезщетенията на земеделците и да се преизчислят пенсиите. Второ - с тези ресурси да се осигурят лекарства за болниците и нова методика за оценка на труда на медиците в ковид ситуация.

Трето - нова методика за ценообразуване на енергоносителите, така че да доведат до падане на цената на тока и на газ, парно. Следващо - мярката 60 на 40 да се превърна в 80 на 20 или 80 на 0 в зависимост от това какви и доколко бизнеси се затварят.

Драконовски мерки за борба със спекулата - дано да не се появи такава, но ако ще има, да има подготовка. По една заплата на самоосигуряващите се - това са над 215 000 души и на родители, които ще останат да си гледат децата, ако се затворят училищата", каза Нинова.

"Това са 6-7 конкретни неща, които са работещи, абсолютно възможни и изпълними, това не е просто популизъм, стига да има разум, малко спокойствие, стабилни и мъдри решения", допълни тя.

Събитиетона което присъства Нинова, уважиха още председателят на областната структура на столетницата и народен представител Манол Генов, колежката му Веска Ненчева, председателите на БСП Сопот и Карлово Станислав Стоенчев и Манол Манолов, членове и симпатизанти на партията.

Кристина ИВАНОВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Видео: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ