Това Народно събрание (НС) е изчерпано от съдържание. Това коментира от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод провала на третия мандат, който левицата ще върне във вторник на президента.

Преди това тя обясни, че грозните сцени и лични обиди в НС са унизителни за българския парламентаризъм. Изтъкна, че от БСП са се опитали да внесем стабилност и разум. Напомни, че поканили ИТН, ДБ и ИБГНИ на разговори за политики.

Част от промяна била свързана с промяна в съдебната реформата. Партиите на протеста обаче отказали  да направят мнозинство, за да сменят Иван Гешев, а сега търсят  мнозинство, което да смени охраната му.

"Това му се казва реформа на протеста. Езуитски прехвърляте отговорността върху БСП", обърна се Нинова към партиите на протеста.

Поясни, че вече 1 месец БСП проявявали отговорност и затова търпели, мислили държавнически. Новите партиите обаче високомерно отхвърлили подадената ръка и и така създаването на кабинет било невъзможно. Вместо това два дни молели БСП да задържат мандата,  за да се гласуват важни въпроси. За сметка на това в залата не се обсъждало нищо важно, а само думи и фалшива загриженост и изслушване на министри.

"Имате 4 дни до вторник за последен опит за отговорност и разум пред държавата и хората", каза Нинова . Напомни как в края 45-то НС от БСП поискали преизчисляване на пенсиите, н о тогава им отказали. Сега отново призовава за същото – но чрез актуализацията на бюджета. Призова да не се допуска отново конфронтациите и нападките в НС, защото резултатът ще е фатален. Според нея ако не се стигне до разумна актуализация ни чакат тежки месеци, а отговорността ще бъде на всички. Сриването на НС трябва да спре. Мислете! 4 дни – мисъл, разум и действие за спокойствието на народа", завърши Нинова.