Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество би се превърнала в комитет по държавна сигурност, ако се осъществят намеренията за реформи в институцията, анонсирани от "Продължаваме промяната". Това заяви на пресконференция лидерът на партия АБВ Румен Петков, чиято политическа сила е част от коалицията "БСП за България".


"Предлага се комитет за държавна сигурност и то в най-уродливите му параметри, които да има право на подслушвания, обиски и арести. Това ще бъде поне четвъртата институция, която ще може да подслушва. Питам - има ли регистър кой и кого подслушва? Няма, което значи, че едно лице може да бъде слушано и от 3 служби едновременно", остър бе Петков.

От АБВ настояват още да не бъде осъществявана и планираната реформа, по силата на която редица изпълнителни агенции ще излязат от принципалните си министерства - например БАБХ и Фонд "Земеделие" от Министерството на земеделието.

"Това противоречи на всички европейски практики", категоричен е лидерът на АБВ. "Изваждайки фонд "Земеделие" например лишаваш министъра от най-силния инструмент за правене на реална политика."

Петков е провел разговор с лидера на БСП Корнелия Нинова, която е проявила "пълно разбиране" по темата.

Румен Петков коментира и номинацията за евентуален бъдещ премиер - Кирил Петков, за когото във времето се изказваше остро. "Дали ми харесва или не не е важно. Бях първия, който поздрави победителите на изборите. Най-естественото решение бе "Продължаваме промяната" да излъчат премиер."

"Компромисите за задължителни. Без компромиси е абсолютно невъзможно дори да започне работа", добави той.

В брифинга на АБВ участва и имунологът доц. Атанас Мангъров. Той и Петков поставиха редица искания що се касае до ковид мерките. Първото от тях - да се върнат незабавно учениците в час без всякакви тестове, като аргументът за това са "нищожно ниския" брой на позитивни тестове при най-малките в последните седмици.

На второ място, смятат от партията, трябва да отпадне зеления сертификат, който бил "напълно безсмислен", а парламентът следва да приеме закон, който да гарантира, че няма да бъде въвеждана задължителна ваксинация. "Стана напълно ясно, че и ваксинираните могат да са носители на вируса и да заразяват.

Със сертификата те обаче имат свободата да се движат свободно, като така заразяват", коментира доц. Мангъров.