Девет месеца. Точно толкова време мина, откакто изгря на политическия небосклон „почтения“ новоизлюпен политик Кирил Петков. За тези месеци Киро Канадеца, както стана известен покрай лъжите си за това, че си бил отказал от канадско гражданство, успя да роди само скандали.

А както вървят нещата, дори и да бъде избран за министър-председател, освен с това, че уреди приятеля си албанец с държавна субсидия от 70 млн. лева за морално остарели електрически автомобили, както и с постоянните си манипулации и словесната логорея, която го е обхванала по адрес на ДПС и Делян Пеевски, с друго едва ли ще бъде запомнен.

В петък, в интервю пред Сашо Диков, Петков отново включи разваления си грамофон и веднага пак се закатери по гърбовете на ДПС и Пеевски. Явно нищо друго не го интересува в държавата „почтения“ политик.

Не чувства нужда да обясни на хората какъв ще е бюджета за 2022-ра, какви ще са заплатите и пенсиите, защо се теглят многомилиардни заеми и как ще се връщат, какви ще са цените на тока и газта, как ще се строят магистралите и пътищата, как ще се спира нелегалната миграция, как ще се откриват работни места или как ще се повишат доходите на хората.

За Киро Харварда единствената тема продължава да е „Пеевски“ - необяснимо било поведението на ДПС, защото били сложили човека - символ на корупцията в България, на първия ред в парламента и по този начин се прострелвали в крака всеки ден, както и не можели да говорят за НАТО и за евроатлантически ценности след КТБ, „Магнитски“ и „Пандора“.

Как не се умориха прокситата на Иво Прокопиев, към които се числи и Петков, да повтарят все едни и същи лъжи! Които са толкова елементарни и лесно опровержими, че дори и първокласник не би се затруднил да им отговори.

Всички помнят, че именно Киро Канадеца заяви пръв публично през месец май тази година, че Пеевски имал „стотици милиони кредити от ББР“. Наложи се Йордан Цонев да му отправи официално питане пред Народното събрание дали това е така, след което, без дори да се извини, Петков смотолеви от трибуната, че всъщност Пеевски нямал кредити от тази банка. Това разбира се не му попречи по няколко пъти всеки месец, най-нагло да изрича пак същата лъжа.

По темата „Пеевски и КТБ“ за десет години се изписаха тонове лъжи на страниците на „Капитал“ и в присъдружните на Иво Прокопиев и Цветан Василев „медии“, които сега Кирил Петков удобно пак пуска в обращение. Обществото обаче отдавна разбра, че Пеевски няма невърнати кредити от фалиралата КТБ (подобно и в случая с мантрата ББР), че няма заграбени активи в периода на несъстоятелността на банката, дори напротив – бе автор на законова поправка, която (въпреки, че бе атакувана пред Конституционния съд) ефективно позволи на синдиците на банката да спрат ограбването й чрез извършените прихващания и им позволи да попълнят масата на несъстоятелността, а с това и да върнат на държавата съществени финансови средства. Това Петков много добре го знае, но удобно го забравя всеки път, когото трябва да услужи с говоренето си на Прокопиев.

Същото беше и с фалшификата „Пандора пейпърс“. Тези „досиета“, които въпреки шумното им рекламиране, приключиха като медийна тема с изваждането на манипулацията “Пеевски имал недекларирани офшорни компании“. Имал, но декларирани, защото депутатът от ДПС съвсем надлежно е декларирал дружеството майка на въпросните офшорки, като същите са били без дейност и активи и са прекратени преди няколко години. Балонът се спука, а след Пеевски и цялата тема „Пандора“ умря, което много ясно показа, че всичко е било само едно активно предизборно мероприятие на съпридружни на кръга „Капитал“ псевдо-медии и журналисти, насочено именно срещу депутата от ДПС.

А темата „Магнитски“ по-добре Петков изобщо да не я захваща, защото има опасност да вкара такъв автогол на ментора си Прокопиев, от който няма да има измъкване. Защото с връщането на Пеевски в политиката съвсем скоро ще лъсне цялата манипулация с тези санкции, в мотивите към които няма нито един потвърден или доказан факт. Напротив, вече са достатъчно на брой доказателствата, че постоянните лъжливи доноси на цялата кохорта грантови НПО-та, приближени на Прокопиев, са въвели в заблуждение американското посолство и администрацията зад океана.

Иначе няма как да си обясним факта, че агент на Държавна сигурност като Илиян Василев, понастоящем инсталиран в НПО-то съставено от хора на Прокопиев - „Антикорупционен фонд“, знае за санкциите преди тяхното публично обявяване, че даже и се хвали за това във фейсбук. Нито защо американски лобист, редовно получаващ трибуна в „Дневник“ и „Капитал“, говори какви доказателства имало по преписката в Държавния департамент, при положение, че американският закон забранява разкриването им.

Така че не е зле човекът – символ на лъжата, в какъвто се превърна Петков през последните девет месеца, най-после да престане с манипулациите и да спре да се опитва да трупа дивиденти на гърба на ДПС и Пеевски. Не му се получава, защото на хората им омръзна, а и ако се гласи да управлява, съвсем скоро ще има много по-важни въпроси, на които ще дължи отговор – защо хората обедняват, защо не могат да си платят битовите сметки и защо и внуците им ще трябва да връщат десетките милиарди нови кредити, които Кирил Петков и Асен Василев се гласят да усвояват.