МВР се интересува дали и къде са гласували две лица на предпоследните парламентарни избори на 4 април. Това стана ясно на едно от заседанията на Централната избирателна комисия (ЦИК) миналата седмица, пише "Флагман".

По точката докладва излъченият от ГЕРБ Красимир Ципов – бивш зам.-министър на вътрешните работи и ексдепутат.

Той обясни, че на 13 юли в ЦИК постъпило писмо от Областната дирекция на МВР-Бургас, свързано с Второ районно управление.

„По досъдебно производство по съответния номер искат от нас да извършим проверка и да предоставим следната информация: на проведените парламентарни избори на 4 април упражнили ли са правото си на глас лицата Алекс Асенов Йорданов, съответното ЕГН, и Кирил Петков Иванов, и в коя избирателна секция.

Предлагам на вниманието ви проекта на писмо, с което да уведомим Областната дирекция в Бургас, че съгласно чл. 287, ал. 8 изборните книжа и материали се съхраняват от общинската администрация и с оглед на това да се обърнат към нея, като съобразят постоянния или настоящия адрес на посочените в писмото лица и респективно избирателната секция, където евентуално са упражнили правото си на вот в изборите за народни представители на 4 април“, заяви Ципов.

Пред колегите си в ЦИК той уточни и че провел разговор с представители на ОДМВР-Бургас, като ги упътил колкото се може по-бързо да поискат въпросната информация там, откъдето могат да я получат.

Централната избирателна комисия одобри единодушно предложението на Красимир Ципов да се изпрати и съответното писмо.
Щом има досъдебно производство, това означава, че тече разследване от прокуратурата. За какво е обаче то и дали касае престъпления, свързани с изборите, засега не е ясно.