Обработването на протоколите продължи часове след края на изборния ден. В „Арена Армеец” все още продължава предаването на бюлетините. Отчетени са 1/3 от предадените протоколи, съобщава Нова телевизия.

Самият протокол затрудни членовете на избирателните  комисии, което доведе до чакане от час и половина – два. Чакането нажежи обстановката, градусът беше покачен и след появата на Мая Манолова малко след полунощ. Тя е получила сигнали за манипулиране на протоколите в залата, но и тази ситуация бързо беше овладяна.

„Ние не подправяме и не преправаме гласовете на българските граждани. Резултатът от  вота е такъв, какъвто те са го дали. Нашата работа е да обобщим резултата, който вече е определен. Това се случва в нашата Районна избирателна комисия”, каза Полина Витанова от 29 РИК.

Тя обясни, че в „Арена Армеец” е влязъл представител на партията на Мая Манолова, след това е влязъл застъпник от коалицията. Съгласно решение на ЦИК и Изборния кодекс наблюдатели могат да присъстват на преброяването, но не и Манолова.Относно забавяне при преброяването на протоколите заради тяхната сложност, Витанова смята, че очаквания й са се оправдали в голяма степен.

„Над 90% от протоколите са със сборни грешки. Сложното разпределение на преференциите оказа своето влияние. Също така многото числа, непоследователното вписване и сборуването им също доведе до сборни грешки. За да се прегледат резултатите и да се отстранят тези грешки, това отнема не по-малко от 45 минути. След това отново се връщат в изчислителния пунктове, отново трябва да изчакат, за да се прегледат от член на РИК и чак тогава да се прегледат и предадат”, каза още тя.

По информация на bTV към 4 ч. 242 секционни комисии от 23 РИК бяха предали протоколите си, оставаха още 400. Приблизително толкова – около 250 комисии от 25-ти РИК също бяха отчели гласовете си, което е половината от района.
 Припомняме, че още в началото на предаването на протоколите валящият сняг събори палатката, в която влизат преброителите на гласовете с чувалите пред зала Арена Армеец.  

Персоналът бързо успя да изправи падналото съоръжение, няма данни за пострадали при инцидента. Чувалите с бюлетини от изборните секции продължават да идват в снежната буря.
 

В същото време един член на СИК в Пловдив е припаднал заради умора. Дошла е линейка на мястото. 

Напрежение в Трета палата на панаира в Пловдив. Стотици членове на СИК чакат, за да предадат протоколите си. Част от тях дори искат да оставят чувалите с бюлетините и да си тръгнат, съобщава bTV.

Недоволни от бавното предаване на протоколите хора поискаха храна, напитки, одеяла. По думите им те са „подложени на терор“.

Малко преди 2 часа тази нощ член на СИК е колабирал от умора и е бил откаран с линейка. 

От районната комисия обясниха, че работят цяла нощ, но става бавно заради сгрешени протоколи. 459 са секциите в Пловдив, а към 6:30 ч. са минали около 170 секции.

В 17 РИК хиляди членове на секционни избирателни комисии се оказаха блокирани, след като малко преди 1 часа токов удар спря елетроподаването в палати номер 6 и 13. Компютрите и климатиците изключиха и чакащите студуваха в неизвестност.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!