Ако партия „Има такъв народ” предложи кабинет, той ще бъде гласуван от Народното събрание, тъй като имат 240 гласа, ако съдим по заявките, че всички ще ги подкрепят. Това каза политологът Димитър Ганев от Агенция „ТРЕНД” за обзорното цитиран от БНР.

„ГЕРБ” няма да гласуват „за”, казвам го образно. Но, ако се предложи такъв кабинет, той ще получи подкрепа от всички останали. Ако председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов казва, че ще се случи трети мандат, това означава, че те няма да предложат кабинет. Такава беше тяхната идея преди няколко дни, не знам дали има промяна. От тук нататък има конституционна процедура, който президентът връчва на избрана от него политическа сила.

Вариантите за това са четири. Желязната политическа логика следва, че той ще бъде връчен на БСП по няколко причини, като причина номер едно, че това все пак е третата политическа сила. Причина №2, председателят на „Демократична България” Христо Иванов каза, че не иска мандат. Би било странно да се даде мандат на някой, който не иска.

„Изправи се! Мутри вън!” е твърде малка формация, за да и се даде мандат, а пък мандат за ДПС би породил много въпроси. По тези причини, логиката следва, мандатът да бъде връчен на БСП. Има и една друга причина, Румен Радев не иска да къса връзката с редовия социалист, защото тази подкрепа ще му трябва само след няколко месеца на президентските избори.

Димитър Ганев каза, че БСП обаче едва ли ще могат да съставят кабинет и той да получи подкрепа в парламента. Според него, в такава хипотеза, ако „Има такъв народ” не променят позицията си и все пак предложат някакъв вариант на кабинет, то, някъде между 5-ти 12, 13-ти май трябва да бъде издаден указ на президента с разпускане на Народното събрание, назначаване на служебен кабинет и насрочване на нова дата на избори.

Пак според конституционната процедура, 60 дни до провеждане на парламентарен вот или по друг начин казано, първа техническа дата 4-ти юли, втора техническа дата- 11-ти юли. За провеждане на предсрочни парламентарни избори. В един указ се разпуска парламента и се назначава служебно правителство и се насрочва дата за избори. От този момент на нататък правителството на Бойко Борисов вече е заменено от служебен кабинет.

Според Ганев, хипотезата при която парламентарни и президентски избори са две в едно е възможна, ако бъде съставен кабинет с ограничен мандат, който да има хоризонт до септември или края на август, за да се назначи служебен кабинет, който да подготви изборите.

Пак според него, ситуацията е доста динамична и трябва да има социологически проучвания, за да се коментират настроенията на обществото. Всичко друго би било несериозно.