Тестът за новата коалиция ще бъдат местните избори, това прогнозират анализатори, политолози, та дори и част от лидерите на партиите в новото коалиционно управление, пише "Монитор". 

Такава заявка даде дори и лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов. Редовният местен вот за кмет и общински съветници е 2023 година – т.е. чак след 2 години, което е достатъчно време новият кабинет да се утвърди и да вземе всички нужни важни решения. Но освен цените на тока и подготовката на законови промени заради съдебната реформа, с които трябва да се справя, в края на февруари – на 27-и – има насрочени частични местни избори в 13 населени места в страната.

Именно те ще покажат колко твърди са от коалицията срещу т.нар. партии на статуквото, ще зоват ли един за друг за подкрепа срещу модела на управление, който искат да разградят, или пък ще играят един срещу друг на местно ниво. Изборите са предимно в малки кметства, където ще избират градоначалник. Пет от тях са населени места в Разградско, две в Сливенско и по едно в Пазарджик, Кърджали, Търговище, Русе, Плевен, Бургас. В голяма част от тях обаче доминират именно ДПС и ГЕРБ. Така че вотът в тях ще е изпитание за коалицията и ще покаже отношението към старата власт.

Според политолога Иван-Асен Иванов компромисът в четирипартийния формат е голям, но е бил необходим, за да има работещо правителство. Пред БНР той изтъкна, че тъкмо липсата на компромис е свалила ИТН от „белия кон“. Като проблемна точка той очерта коалиционното споразумение и даде за пример казуса със Стефан Янев и изказването му за войските на НАТО в България. „Ние вече виждаме проблеми с това коалиционно споразумение“, смята той. Според него премиерът ще трябва да развие някаква сетивност и отрано  да усеща назряващите конфликти.

Според Иванов ГЕРБ ще се опитват постоянно да атакуват новите управляващи, защото самите те са под атака. Според него ще има правопропорционална на разкритията агресия. "В момента имаме управляващи, за които няма коректив и които са свободни да правят грешки, непростими за други играчи", допълни политологът. Според социолога Яница Петкова пък новото правителство забуксувало първите дни заради заложени свръхочаквания. Петкова е на мнение, че колкото повече е изтиквана в ъгъла и демонизирана, толкова повече ДПС върви към по-остра позиция.

Междувременно ЦИК вече одобри и хронограмата за местния вот. Срокът за регистрация в ЦИК е 22 януари, след това подаването на документи в ОИК е до 27 януари. Именно там подават документи местните коалиции и инициативните комитети, които ще издигат независими кандидати за кметския вот. Жребият за номерата в бюлетините ще се теглят в ЦИК на 28-и. Съставите на секциите ще бъдат назначени на 1 февруари, самите листи пък трябва да бъдат внесени до 2-ри. Около 6-и февруари ЦИК трябва да определи реда за гласуване с машините.

Стартът на кампанията е на 7 февруари.
До 12-и пък хората с увреждания трябва да подадат заявление за гласуване с подвижна урна. Същият е срокът и за хората, който искат да гласуват по настоящ адрес. Самите подвижни секции ще бъдат назначени до 14 февруари. Краят на кампанията е на 25-и, а в деня за размисъл е забранена агитацията. Официалните резултати ОИК трябва да обяви най-късно до 1 март, а при балотаж – той ще се проведе на 6-и - само три дни след националния ни празник.