Ако ген. Стефан Янев е служебен премиер, то президентът Румен Радев ще бъде водещ. Янев не е толкова ярка политическа фигура. Това заяви пред bTV политологът Първан Симеонов.

По-късно днес се очаква държавният глава Румен Радев да обяви състава на служебното правителство и отделно да издаде друг указ за прекратяване дейността на 45-ото народно събрание.

Ако Бойко Рашков е там (в състава на служебния кабинет - б.р.), това издава амбиция за ревизия. По-скептичен съм за бързината на масовото съзнание. От протестите насам мина повече от половин година и те се материализираха в урните, все едно са били вчера.

По думите на Румяна Коларова, която бе другият гост в студиото, служебните правителства играят буфер, който омекотява негативния вот срещу управлявалата партия. Тя даде пример с кабинетите "Костов", "Сакскобургготски", които имаха пълен мандат.


Два месеца са много за избирателите. Как ще управлява служебното правителство, то ще бъде управляващите по време на изборите, каза Коларова.

Всяка една от тези фигури има противоречива биография, каза Коларова за очакваните имена от служебното правителство. Имаме второ издание на кабинета "Инджова", което донесе негативи на президента Желю Желев. Благодарение на Инджова всички забравиха, че последните решения на кабинета "Беров" бяха синхронизирани с БСП, че осем министри в неговия кабинет бяха от БСП. Да видим кои ще са фигурите в служебния кабинет, призова Коларова.

За задачите на служебния кабинет Симеонов призова те да не се поддадат на натиска за въпросите с РС. Македония. Позицията за РСМ е по време на парламент, а сега има натиск до юни да решим, каза Симеонов.

Може да се наложи интерпретация, че Слави Трифонов има шанс или че вече имаше шанс. Ако Бойко Борисов не спре да говори, ще продължи да навлича омразата към себе си и ще стане - "той падна, дайте да го доубием". Голямо доверие на изборите в България има само когато дойде голям месия. Приемането на изборните правила е в 12 без 5. Партията на Слави вярва, че ще има повече гласове в чужбина, каза той. Фокусът са президентските избори.

Според Първан Симеонов сегашните политици са приели ролята "всеки срещу всеки". Беше всеки срещу Борисов, сега е всеки срещу всеки. Нинова казва какво мисли, не говори като политик, обясни той.

За Комисията по ревизия на управлението "Борисов" той обясни, че хората са много отвратени от начина, по който изглежда бизнесът в България, да нямат големи очаквания, така изглежда първото поколение капиталисти. Според Коларова комисията е предизборна кампания.