На 11 май президентът ще обяви кой ще поеме отговорността за управлението до предсрочните избори на 11 юли. 

Служебното правителство ще стане ясно като състав и структура вероятно още днес. В съставянето му президентът обяви, че е търсен баланс.

Според източници на bTV, генерал Стефан Янев - секретар по сигурността и отбраната, почти сигурно ще е премиер. Той беше силов вицепремиер в предишния служебен кабинет на Радев. За министър на вътрешните работи е спряган бившият директор на следствието и на бюрото за контрол на СРС-та Бойко Рашков.Други двама служебни министри от предишното правителство с Огнян Герджиков отново ще поемат ресорите си - това са секретарят по здравна и социална политика Гълъб Донев, който е вероятният министър на труда и социалната политика и за министър на образованието се готви проф. Николай Денков, който беше начело на Министерството на образованието и науката в предишния служебен кабинет.С икономически ресори сред вероятните министри са Асен Василев – от служебния кабинет на Росен Плевнелиев с премиер Марин Райков, и неговият колега от Харвард Кирил Петков. Двамата работеха по алтернативния план на президентството за възстановяване на България пред Европейската комисия.А ето как партиите в парламента коментираха днес задачите на служебния кабинет, който се очаква утре президентът да обяви.

В националния съвет на БСП не са обсъждали номинации на левицата за министри. "Не е имало такова заседание и не е имало такова решение", заяви Румен Гечев.

От президентството не са искали експерти от „Демократична България“. "Очакванията ни са да бъде много по-добро от последното редовно правителство и да си свърши работата по организация на изборите. Цялостна ревизия не може да направи, но може да извади интересните договори по автомагистрали и язовири", коментира Иво Мирчев.

От „Изправи се! Мутри вън“ имат позитивни очаквания и работата по сигналите в комисията по ревизията да бъде довършена от служебните министри. "Да се държат компетентно“, обясни Арман Бабикян.

От "Има такъв народ“ пък очакват служебният кабинет да предотврати течове по неефективни договори и още:

„Няма да има много време да бъде реваншистки, неговата основна функция е да подготви следващите избори, но той ще има време все пак да направи един анализ, една ревизия на статуса на нещата“, каза Иван Хиновски.

„Ако това правителство се вживее в ролята на разследваща комисия, на инквизитор на някакъв ревизор, което не са вменените му по Конституция задължения, това ще означава, че президентът се включва пряко в предизборната кампания на партии, като „Да, България“, като госпожа Манолова и като БСП“, заяви Георг Георгиев.

Според преподавателя по конституционно право проф. Пламен Киров служебното правителство може да предприеме ревизия на предишното управление.

„Вижте, това си е изпълнителна власт отвсякъде. Няма значение, че то е служебно правителство, то осъществява изпълнителната власт и има вътрешни механизми, които могат да бъдат задействани в рамките на всяко отделно министерство. Друг е въпросът дали ще има време да бъде направена една такава задълбочена ревизия и дали ще има такова желание в министрите, които ще бъдат назначени“, обясни проф. Пламен Киров.

Професор Киров допълни, че конституционната рамка на функциониране на служебния кабинет е близо 3 месеца. Ако и следващият парламент не излъчи редовно правителство, президентът ще трябва да назначи нова временна власт.

Утре се очаква президентът да назначи с указ служебното правителство и да разпусне с друг указ Народното събрание, като определи дата за изборите, която вече е известна - 11 юли.

Възможно е краят на Народното събрание да се случи без официална церемония и без обща снимка, каквато нямаше и в началото на неговия кратък живот.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ